Egyéb

Milyen érzés lehet e-mailezni vakon, koncertre menni siketen?

Milyen érzés lehet e-mailezni vakon, koncertre menni siketen?

2010. 10. 22.

A Médiaunió idei kampányában különleges videószimulációk mutatják meg a Kerülj közelebb! weboldal látogatóinak, milyen a világ vakon, siketen, megváltozott felfogással vagy kerekesszékben. Az oldalon található szimulációs filmek minden eddiginél közelebb visznek a fogyatékkal élő emberekhez: a lejátszás gombra kattintva különleges, izgalmas új világba kerülhetünk.

A gyönyörű, szőke hajú, eleven autista kislány, Szonja megmutatja, mennyi izgalom és felfedeznivaló vár a piac felé vezető úton. „Nagy élmény volt látnom a filmet, mert érzékletesen jelenik meg benne, hogy amikor mi kilépünk az utcára Szonja számára túl sok az inger” – mondta el Krajcsovicz Rita, Szonja édesanyja, aki lányával együtt szerepel a Kerülj közelebb! kampányban.

Különleges hangoktól és apró csodáktól körülölelve nem csak egy sétán vehetünk részt Szonjával, hanem mi is megláthatjuk, milyen elképesztő is lehet a mindennapi rutin, ha kicsit másként szemléljük.

A lányok nagy kedvencét, Norbit a Quimby koncertjére kísérhetjük el – a zene, nem tévedés, siketen is élmény. „Kicsit csalóka ez a film” – magyarázzák a film készítői – „Mert a siket emberek igazából nem a fülükkel érzékelik azokat a hangokat, amik a filmben hallhatók. Mindenesetre abban bízunk, hogy Norbi oldalának látogatói megértik, miért nagy élmény egy koncert a siket emberek számára is.”

Zsuzsa segítségével úgy internetezhetünk, hogy a megnyitott weblapot nem látjuk. A vak édesanyának éppúgy mindennapos munkaeszközévé vált az internet, mint sok olyan látónak, aki komoly szervezőmunkát végez. A felolvasóprogrammal, ami nélkül nem tudna számítógépet használni, most mi is megismerkedhetünk. A lejátszás elindulása után hunyjuk be a szemünket és hagyjuk, hogy a hang vezessen.

Vincze Zoltán kerekesszékes rendező vette rá Magyar Attilát, hogy kerekesszékbe üljön és a kívülálló szempontjával vezessen be minket a mozgássérültek világába. Egy csinos hölgy segítségével jut túl az akadályokon, amiket általában észre sem veszünk, de ha kerekesszékben ülnénk, gondot okoznának nekünk is. Pedig pár ügyes, egyszerű mozdulattal ezek könnyedén semlegesíthetők; Attila és György megmutatják, hogyan.

 
Szimulációk, kisfilmek:

Szűretlen valóság autista szemmel: http://www.keruljkozelebb.hu/szonja

Koncerten siketen: http://www.keruljkozelebb.hu/norbert

Milyen vakon internetezni: http://www.keruljkozelebb.hu/zsuzsa

Kerekesszékkel a magas padkánál: http://www.keruljkozelebb.hu/gyorgy