Egyéb

Minden eddiginél többen vettek részt a MERI Sportnapon

Minden eddiginél többen vettek részt a MERI Sportnapon

2012. 04. 17.

A legnépszerűbb sportnak az idén is a szinte minden mozgáskorlátozott által játszható boccia nevű labdajáték bizonyult, melyből délután versenyt is rendeztek. Népszerű volt az idei újdonság, a kajak-kenu is, amit Lang Györgyi színész, táncdalénekes, a rendezvény egyik védnöke is kipróbált. Az előző évekhez hasonlóan most is sokan álltak sorba, hogy felülhessenek a Velo tanya speciálisan felszerelt lovaira. Az aulában felállított vívópáston többek között Pálfi Judit világbajnok, Juhász Veronika és Osváth Róbert Európa-bajnok vívó tartott bemutatót, a szünetekben ki lehetett őket hívni egy-egy asszóra. A hatodik olimpiájára készülő Szávai Csaba erőemelő bajnok is bemutatót tartott, ez a sportág szintén nagyon sok érdeklődőt vonzott, még Lang Györgyi is kipróbálta. Bár az énekesnő szép eredményt ért el, a vízben érezte magát a legjobban, ezért úgy döntött, hogy a jövőben inkább úszni fog. Aki elég bátor volt, az összemérhette az erejét Szabó-Ózor János szkander- és erőemelő világbajnokkal. A Magyar Íjász Szövetség képviseletében Valicsek László tartott bemutatót. Varga Katalin kerekesszékes szépségkirálynő, a rendezvény másik védnöke is kipróbálta az íjászatot, és annyira megtetszett neki, hogy a jövőben szeretné alaposabban megismerni ezt a sportágat.

Sokan játszottak Csonka András világbajnoki bronzérmes asztaliteniszezővel és Dr. Lelik Ferenc kerekesszékes teniszezővel is. A tornateremben a kerekesszékes rögbihez a WildBoars csapat csinált kedvet, amely a korábbi MERI sportnapoknak köszönheti megalakulását. Szintén a MERI sportnapok sikere, hogy megalakult az első hazai női ülőröplada-csapat, velük is lehetett találkozni a rendezvényen. Ezen kívül volt dobóatlétika, lehetett kosárlabdázni, és az uszodában búvárkodni. Az idén két kutyás sporttal is megismerkedhettek az érdeklődők: a paragility-vel és a kutyás frizbivel. A barlangászást, a vitorlázást és a síelést filmvetítésekkel, fénykép- és sporteszköz kiállítással népszerűsítették a szervezők. Nagy volt az érdeklődés a handyk, a futószékek és a bringák iránt is.

A sportolók mellett számos önkéntes, köztük sok gyógytornász-hallgató is segített a sportok kipróbálásában. Évről-évre egyre több, mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakember, hallgató látogat el a rendezvényre, az itt szerzett tapasztalatokat ugyanis jól tudják hasznosítani a mindennapi munkájuk során.

A sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek (OORI) a szervezésében rendezték meg negyedik alkalommal. Az esemény társszervezője a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) volt.

A sportnap nem titkolt célja, hogy megszólítsa azokat a fiatalokat, akikben van kellő kitartás és elszántság ahhoz, hogy mozgássérültként sikereket érjenek el a sportban, és ezzel utánpótlást biztosítsanak a paralimpiai csapatnak. Négy évvel ezelőtt a pekingi paralimpiai játékokon Magyarországot 33 sportoló képviselte, az idei, londoni versenyre eddig 12 sportoló szerzett kvótát, közülük többekkel is lehetett találkozni a rendezvényen.

Hazánkban több mint 300 ezer mozgáskorlátozott ember él, közülük mintegy 380-an rendelkeznek versenyigazolvánnyal.

Forrás: Közelkép Hírügynökség