Fejlesztési célok

Mindig érdemes befektetni gyermekeink jövőjébe!

Mindig érdemes befektetni gyermekeink jövőjébe!

2021. 06. 09.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden este eszmecserét folytatott az Európai Szociális Alap+ (ESZA+) kapcsán. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: az ESZA+ által támogatott projektek, különösen a minőségi oktatás fejlesztését szolgáló programok Magyarországon is valódi javulást hoznak az emberek életében és lehetőségeiben.

Kósa rámutatott: fontos, hogy már kora gyermekkortól nagy hangsúlyt helyezzünk a fiatalok képzésére, hiszen csak a megfelelő készségek birtokában fognak gyermekeink biztos és megfelelő jövedelmet nyújtó munkahelyet találni. „Ebben segítségünkre vannak az ESZA+ forrásai, amelyeket Magyarországon igen hatékonyan használunk fel” – mondta a képviselő.

Kósa jó példaként említette a Biztos Kezdet Gyerekházak magyarországi hálózatát: „Szerte az országban 150 helyen működnek gyerekházak, ahol a 3 év alatti kisgyermekeknek játékos módon segítenek szakemberek a korai fejlesztésben, annak érdekében, hogy az óvodai és később a iskolai évekre felkészüljenek. A program eredményességének kulcsa, hogy a szülőket is aktívan bevonják és számukra is biztosítják a szükséges támogatást”.

„Hiszem, hogy a gyermekek jövőjébe való befektetés a minőségi oktatáson keresztül valósulhat meg, ezért minden forint, amit erre költünk, sokszoros gyümölcsöt hoz majd” – hangsúlyozta Kósa.

Háttér: Az ESZA+ 2021 és 2027 között 88 milliárd eurót biztosít a tagállamok számára abból a célból, hogy csökkenjen a gyermekek szegénysége, növekedjen a társadalmi befogadás, a fiatalok minőségi oktatásban vegyenek részt és megszerzett képességeik segítségével jól fizető munkahelyeken tudjanak elhelyezkedni. Az ESZA+ támogatja a zöld és digitális átállást is, miközben kézzelfogható módon, pl. tartós élelmiszerekkel nyújt segítséget a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok számára is.

Strasbourg, 2021. június 9.