Munkaerőpiac

Minőségi szakmai gyakorlat ad piacképes tudást

Minőségi szakmai gyakorlat ad piacképes tudást

2023. 06. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjén szerepelt, hogy miként lehet az EU-ban a szakmai gyakorlatok minőségén emelni. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a téma kapcsán hangsúlyozta: „a fogyatékossággal élő gyakornokok számára is biztosítani kell, hogy jó minőségű munkahelyeken, akadálymentes környezetben végezhessék szakmai gyakorlatukat.”

A képviselő úgy véli: „A szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszeréről szóló 2014. évi tanácsi ajánlás naprakésszé tétele fontos cél, nincs azonban szükség ennél erősebb, kötelező jogi eszközre, mert a tagállamok készek és képesek a megfelelő szabályok megalkotására.”

Kósa rámutatott: „A jó gyakorlatok cseréje megfelelően működik a tagállamok között.

Magyarország is jó példát mutat a duális képzéssel: a tanulmányait folytató diák elméleti oktatása mellett komoly cégeknél tehet szert gyakorlati munkatapasztalatra, mégpedig jogszabályban rögzített fizetésért. Ez a képzési forma a felsőoktatás, gazdaság és munkaerőpiac szoros összekapcsolódását eredményezi, hiszen a duális képzésben töltött évek alatt a diák piacképes tudásra tesz szert.”

Strasbourg, 2023. június 14.