Egyéb

Munkaerőpiaci jóslat az előttünk álló évtizedre

Munkaerőpiaci jóslat az előttünk álló évtizedre

2010. 05. 04.

Összességében mintegy 77 millió munkahely szabadulhat fel az elkövetkezendő évtizedben, azonban ennek többsége (70 millió) a nagyszámban nyugdíjba vonuló munkavállalóknak köszönhető. Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ friss jelentése hétmillió új álláshely létrehozásával számol, melyeket főként a tudás- és készségalapú szakmák teszik ki. A diplomával vagy szaktudással rendelkezők inkább számíthatnak majd állásajánlatra, mint mások.
Mindezzel párhuzamosan várhatóan csökken a „rutin munkák” száma, így például négymillióra teszik a fizikai munkások, kétmillióra az irodai alkalmazottak, és hivatalnokok elbocsátását.
Ahogyan ma is, a munkahelyek felét 2020-ban is a közepesen képzett munkaerő tölti be, de a magasan kvalifikáltak részaránya 29 százalékról 35 százalékra nő.
Az EU 2020 Stratégia, és az „új munkahelyekhez szükséges készségek” (EU New Skills for New Jobs) elnevezésű kezdeményezés fő célkitűzése épp a tudásfejlesztés, az oktatás és szakképzés minőségének, valamint a munkaerőpiaci kereslet-kínálat arányának javítása. Ezekről és más aktuális szakpolitikákról bővebben tájékozódhat az ÁFSZ honlapján.

http://ec.europa.eu/social/