Rendezvények

Munkalehetőséget mindenkinek konferencia

Munkalehetőséget mindenkinek konferencia

2024. június 15.

Helyszín:

Idő: 2024. június 15. |

Munkalehetőséget mindenkinek! Ez a címe annak a három napos nemzetközi konferenciának, amelyet a fogyatékossággal élők nyílt munkaerő piaci foglalkoztatásának elősegítése érdekében rendeztek Debrecenben. A pénteki plenáris ülésen részt vett és előadást tartott Kósa Ádám európai parlamenti képviselő is.

 

A Nemzetközi SOFT Szövetség (ISF) – együttműködve a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrummal és a SOFT Tulip Alapítvánnyal – a fogyatékossággal élők munkahelyi és társadalmi beilleszkedésének elősegítése érdekében szervezte meg a konferenciát. A rendezvényen – amely az ISF 8. közgyűlése keretében zajlott – holland, finn, magyar, moldáv, román és ukrán civil szervezetek küldöttei vettek részt.

 

A szervezők felkérésére a pénteki plenáris ülésen felszólalt Kósa Ádám európai parlamenti képviselő is, a fogyatékossággal élők foglalkoztatása és befogadása tárgyában.

 

Kósa előadásában hangsúlyozta, hogy a befogadás mint megoldási mód, nagyon fontos lehet a jövőben. Az általa készített, többek között a fogyatékossággal élők mobilitásával és integrációjával foglalkozó és az Európai Parlament által elfogadott jelentést példaként említve kijelentette, hogy a civil szervezetek javaslatai rendkívül hasznosak és előremutatóak voltak, íly módon be is épültek a dokumentumba.

 

"A vitákat azonban csak konstruktívan érdemes lefolytatni, nem csak a problémákat kell jól ismerni, hanem lehetséges és megvalósítható megoldási javaslatokat is kell kínálni" – figyelmeztetett Kósa.

 

A fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiaci részvételével kapcsolatban kiemelte, hogy bár nagy viták zajlanak ma is, a jelentéséhez végül sikerült kompromisszumos megoldást találni: "A védett munkahelyekre megállóként és nem végállomásként kell tekinteni, ahonnan több lépcsőben lehet a nyílt munkaerőpiacra eljuttatni azokat, akik biztosan megállhatják a helyüket ott, erősítve ezzel a társadalmi befogadást. Ugyanakkor tisztába kell lenni azzal is, hogy erre nem mindenki lesz képes a fogyatékossággal élők közül."