Nagyobb szerénységet kérünk Tabajdi Csabától az öntömjénezés helyett

Tabajdi Csaba mai közleményében ismét tévedéseit állította be valóságként. Sajnálatos, hogy Tabajdi Csaba még hat év európai parlamenti munka után is összekeveri az uniós fejlesztési pénzek lekötését, az uniós fejlesztési pénzek tényleges kifizetésével. Míg az előbbi egy elvi jellegű kötelezettség, a gazdaság helyzetén viszont csak a ténylegesen beérkezett összegek segítenek.

Ami a tényeket illeti:  Mint  arra a FIDESZ-KDNP európai parlamenti képviselői a közelmúltban többször felhívták  a figyelmet: a szocialista kormány sikertelen pályázati politikájának köszönhetően az európai uniós források  kifizetése  tekintetében Magyarország sereghajtó.  A  kormányzati átadás-átvétel során a Bajnai-kormány  is kénytelen volt beismerni ezeket a tényeket. Hiszen Magyarországnak a 2007-13-as időszakban rendelkezésére álló 24,9 milliárd eurós támogatási keretéből 2010. április 30-ig az Európai Bizottság mindössze 3,8 milliárd eurót utalt át. Ráadásul ennek a rendkívül alacsony összegnek is mintegy kétharmada, 2,4 milliárd euró a korábbi magyar kormány teljesítményétől független előleg volt. Magyarország az összes  tagállam rangsorában a kohéziós pénzek kifizetésében csak a 17. volt.

Ezeket az adatokat az akkori Pénzügyminisztérium Nemzeti Programengedélyezõ Irodája hozta nyilvánosságra ellentmondásba keverve saját miniszterelnökét, Bajnai Gordont, aki a választások előtt azt nyilatkozta, hogy „az uniós fejlesztések ügyében pénzfelhasználásban az elmúlt három évben Magyarország mindig az első harmadban volt a huszonhétből és dobogós helyen az új tagországok között. A kiírt pályázatok, a megnyert, vagy odaítélt támogatások, és a pénzkifizetések tekintetében egyaránt."

A nemzeti együttműködés kormánya ebben a minden magyar pályázó számára lehetetlen fázisban vette át a kormányzást, s mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a helyzet alapjaiban változzon meg.   Erre kérik a pályázók a minisztert és a fejlesztéspolitikai államtitkárt is az uniós források szétosztásának megváltoztatására irányuló konzultációsorozat minden állomásán. Örömmel látjuk, hogy  nemzeti együttműködés kormányának világos célkitűzése van a pályázati források elosztása kapcsán: Szakít az eddig alkalmazott gyakorlattal, amikor ötletszerűen, ágazati érdekek mentén széttagolva, esetlegesen, talán politikai szempontoktól sem mentesen  jutottak forráshoz a legkevésbé magyar hátterű vállalatok.  A választások előtti időszakban átgondolatlanul lekötött pénzek miatt egyébként az MSZP-nek inkább szégyenkeznie kellene, mint dicsekednie vele. A rossz gyakorlattal szakítva azt akarjuk, hogy  a magyar kis és középvállalkozások lényegesen egyszerűbben, gyorsan és hatékonyan jussanak olyan európai uniós pénzekhez,  növekedjék  a munkahelyek száma és a gazdaság. 

Az uniós források sikeres felhasználásával az elmúlt években számtalan fejlesztés lett volna megvalósítható Magyarországon, munkahelyek ezreit hozva létre. Ennek elmaradásáért a volt szocialista kormányt terheli a felelősség. Mindezekre tekintettel az öntömjénezés helyett nagyobb szerénységet kérünk Tabajdi Csabától.