Egyéb

Ne a polgárainkkal fizettessék meg a háború árát!

Ne a polgárainkkal fizettessék meg a háború árát!

2022. 03. 09.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta az Unió fenntartható gazdasági növekedéséhez szükséges lépéseket, tehát az európai szemesztert. A vita során Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője aláhúzta: „Az Unió gazdasági helyzetét a szomszédban zajló háború fényében kell értékelnünk. Mindent segítséget megadunk a menekülteknek, de a gazdasági lépések terén racionálisnak kell maradnunk”. Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: „Családok ezrei segítik önkéntesen az ukrán menekülteket. A családok európai társadalmunk sarokkövét jelentik, ők biztosítják nemzeteink fennmaradását, ők képezhetnek olyan erős társadalmat, amely képes megállni a helyét válsághelyzetben és a globális versenyben egyaránt.”

Kósa Ádám rámutatott: „A gyermekek és fiatalok jóllétének és esélyegyenlőségének Európa legfontosabb céljai közé kell tartoznia. Ezért minden eddiginél fontosabb a gyermekgarancia és a megerősített ifjúsági garancia végrehajtása. Magyarországon a kilenc éve bevezetett rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy nem a fűtés számlára megy el a családok jövedelme. Ennek jelentősége napjainkra különösen fontos lett”.

Győri Enikő figyelmeztetett: „Ne a polgárainkkal fizettessük meg a háború árát. Brüsszel legyen bátor, ne féljen hozzányúlni akár a Zöld Megállapodáshoz vagy a helyreállítási alap szabályaihoz”. A politikus hangsúlyozta, hogy Európának katonailag is meg kell erősítenie magát, különben nem lesz tényező a világban. Végezetül rámutatott: „Az Unió ereje az összefogásban van. A politikai és ideológiai játszmák békeidőben nem kellemesek, de háborúban egyenesen életveszélyesek. Épp ezért fontos, hogy megszűnjön a támogatások körüli egyenlőtlen és jogellenes helyzet!”. A képviselő felszólította a Bizottságot, hogy haladéktalanul folyósítja a Lengyelországnak és Magyarországnak járó forrásokat.

Strasbourg, 2022. március 9.