Nehézkes az Európai Szolidaritási Alap mozgósítása

Surján László sajtóközleménye - Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága a 2011-es európai uniós költségvetés módosításáról tárgyalt mai ülésén. A módosítás alapján az uniós büdzsé 182 millió eurót juttatna a tavaly május-júniusi esőzések okozta árvizek által sújtott közép-kelet európai országoknak a bekövetkezett károk enyhítésére. Magyarország a károkkal arányosan 22 millió eurót kaphat, ami 6 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Surján László kereszténydemokrata képviselő a vitában egyetlen magyar felszólalóként állt ki a 22 millió eurós támogatás mielőbbi átcsoportosítása mellett. A politikus emlékeztetett, hogy a magyar néppárti képviselők már az ügyvezető Bajnai-kormányt is sürgették, hogy hazánk mielőbb nyújtsa be kérelmét az Európai Szolidaritási Alap forrásainak mozgósítására, ezt azonban csak az új kormány tette meg. A beadványt így az Európai Bizottság csak a többi árvíz sújtotta ország kérelmével együtt bírálta el, és 2011. januárban továbbította azt döntésre a költségvetési hatóságoknak.

"A források mozgósításáról a magyar elnökség munkájának köszönhetően a Tanács már meghozta döntését és akár azonnal a tagállamok rendelkezésére bocsátaná a 182 millió eurós támogatást. Ehhez azonban  még szükség van az Európai Parlament jóváhagyására is. A magyar néppárti képviselők reményei szerint ez a döntés már az április eleji plenáris ülésen megszülethet" – emelte ki Surján László.