Fogyatékosságügy

Nem lesznek többé láthatatlanok a fogyatékossággal élők

2019. 04. 16.

Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament ma jóváhagyta azt a jogszabályt, amely előirányozza a személyekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozását. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő módosító indítványainak köszönhetően a statisztikai adatgyűjtés a jövőben a fogyatékossággal élő emberek életminőségére is kiterjed majd.

„Európában 80 millió ember él valamilyen fogyatékossággal és problémáik sokszor azért nem látszódnak világosan a politikai döntéshozók számára, mert túlságosan kevés statisztikai adat áll rendelkezésre” – mutatott rá Kósa. A jövőben az egyéni szinten, mintavétel alapján felvett statisztikai adatok kitérnek majd a személyek egészségi állapotán belül arra is, hogy ha valaki fogyatékossággal él. Tehát rákérdeznek majd arra, hogy a fogyatékosság miként jelenik meg az egyén jövedelmi helyzetében, életkörülményeiben, munkája és tanulmányai során, vagy akár a legújabb technológiák használata terén.

A statisztikai adatgyűjtés az életminőségre vonatkozó kérdések körében arra is kitér majd, hogy a fogyatékossággal élő személy befogadása megvalósul-e gazdasági, szociális vagy kulturális szinten és ez miként befolyásolja az egyén jóllétét.

Kósa Ádám üdvözölte, hogy a több éves közös munka eredményeként elfogadott szöveg alapján az élet minden területén egyértelműbb lesz, hogy milyen helyzetben vannak a fogyatékossággal élők más személyekhez képest az egyes uniós tagállamokban. Ennek eredményeképpen a politikai döntéshozók a fogyatékossággal élők személyes szükségleteihez jobban igazodó, hatékonyabb megoldásokat találhatnak.

Strasbourg, 2019. április 16.