Hírek

Nem vehetik el a tagállamoktól a migrációt szabályozó hatáskört!

2018. 03. 21.

Kósa Ádám sajtóközleménye Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottságában ma bemutatták azt tanulmányt, amely Magyarországon, Olaszországban és Görögországban vizsgálta a menekültek integrációját. A dokumentum bemutatását követő vitában Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: „Magyarország hatékonyan gondoskodik az EU külső határainak védelméről. A kerítés megépítése 880 millió euróba került, az EU azonban nem járult hozzá a költségeinkhez”.

A bemutatott tanulmány megállapítja: 2015-ben, a migráció csúcspontján hazánkon keresztül próbált meg a legtöbb migráns bejutni az Európai Unió területére (1000 lakosra vetítve 18 fő) s ekkora migrációs nyomásnak még a frontországoknak számító Görögország és Olaszország sem volt kitéve. A kerítés megépítése után azonban a hazánkba belépő migránsok száma látványosan visszaesett.

A vitában felszólaló olasz szocialista képviselő Brando Benifei kijelentette, hogy a bevándorlás nem lehet tagállami hatáskör, s nem szabad hagyni, hogy maguk döntsenek erről a tagállamok. A baloldali politikus azt is követelte, hogy a következő hét éves uniós költségvetésben az EU több pénzt adjon a migránsok integrációjára.

Kósa Ádám szerint elfogadhatatlan, hogy a baloldal megint Magyarország szuverenitását fenyegeti. „Csakis a magyar kormány döntheti el, hogy ki élhet hazánkban. Nem döntheti el helyettünk senki más, hogy kit fogadunk be és kit nem. Hazánk függetlenségét pedig akkor sem veszíthetjük el, ha a baloldal folyamatosan az uniós pénzek elvonásával fenyeget, amennyiben nem vagyunk kellően együttműködőek” – mutatott rá a néppárti politikus. Kósa hangsúlyozta, hogy hazánk igenis részt vállal a közös teherből: védi a határokat, megállítja az illegális migrációt. Magyarország ott segít, ahol valóban szükség van rá, a menekülés kiváltó okait kell ugyanis megszüntetni, hogy az emberek a szülőföldjükön boldogulhassanak.

Brüsszel, 2018. március 21.