Egyéb

Népszámlálási próbafelvételt végez a KSH

Népszámlálási próbafelvételt végez a KSH

2010. 09. 28.

Az adatgyűjtés a Baranya megyei Bóly, a Vas megyei Ják, a Békés megyei Medgyesegyháza, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügy, a Veszprém megyei Balatonalmádi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló, a hajdú-bihari megyeszékhely, Debrecen, valamint Budapest XIV. kerülete egy-egy kijelölt részén zajlik majd.

A népszámlálási próbafelvétel, „képviselve az ország 10 milliós lakosságának minden rétegét és csoportját”, több mint 50 ezer embert érint. A próbanépszámlálásba bevontaknak a KSH kérdezőbiztosai felkérő levelet, kérdőívcsomagot és a kitöltést segítő tájékoztatót juttatnak el – írták a közleményben.

A hazai népszámlálások történetében először nyílik lehetőség válaszadásra az interneten keresztül is, ehhez – a kapott azonosítóval – a www.nszproba.hu honlapra kell belépni. A népszámlálási kérdőívcsomag online kitöltését október 17-ig fogadja a KSH.

Akik viszont a válaszadás hagyományos módjánál maradnak, azok a KSH számlálóbiztosainak adhatják át a kitöltött, borítékba zárt kérdőíveket, illetve a kérdéseket interjú formájában is megválaszolhatják a KSH számlálóbiztosának 2010. október 8. és 2010. november 7. között.

A Központi Statisztikai Hivatal a felvett adatokat az adatvédelmi törvény és a statisztikai törvény szigorú előírásait betartva bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, a 2011. évi népszámlálás előkészítéséhez használja fel.

Az adatgyűjtéssel kapcsolatos kérdések telefonon feltehetők az ingyenesen hívható 06-80-204-253-as telefonszámon, munkanapokon 8-16 óra között.

Az Országgyűlés ez év június elsején 311 igen és 37 nem szavazattal fogadta el a kereszténydemokrata Balog Zoltán, Semjén Zsolt és Szászfalvi László által kezdeményezett, a 2011-es népszámlálásról szóló törvény módosítását.

A 2011. október 1. és november 30. közötti népszámláláson a vallásra, az egészségi állapotra, a nyelvismeretre, a közlekedésre és az utazásra, az üdülőtulajdonra is rákérdeznek az eredeti törvényben rögzítetteken túl.

Természetes személyek esetén a gyűjtendő adatok: nem, születési időpont, lakóhely, családi állapot, családi állás, termékenység, iskolába járás, iskolai végzettség, személyek és háztartások megélhetési forrása, foglalkozás, munkáltató és munkahely, közlekedés, utazás, egészségi állapot, fogyatékosság, állampolgárság, vallás, nemzetiség, anyanyelv, nyelvismeret, a lakáshasználat jogcíme, üdülőtulajdon.

Az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes. Kimarad a gyűjtendő adatok közül az egy évvel korábbi lakóhely, a születési hely. A nemzeti és etnikai hovatartozás helyett a nemzetiségre kérdeznek rá.

Lakó- és üdülőegységeknél az alábbiakra kérdeznek rá: rendeltetés (típus), tulajdoni jelleg, helyiségek száma, alapterület, kommunális ellátottság, felszereltség, karbantartás, a fűtés módja, építési év, falazat, a környezet lakóövezeti jellege.

Forrás: MTI