Nincs megállapodás az uniós költségvetésről

Éjszakába nyúló eredménytelen tárgyalások után az Európai Parlament és a Tanács tárgyalódelegációi úgy álltak fel a tárgyalóasztaltól, hogy nem sikerült megállapodniuk a 2014-es többletforrásokról és a 2015-ös szükséges és elégséges keretekről.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, a Költségvetési Bizottság tagja elmondta: „Az Európai Parlament 2014-re vonatkozóan valamennyi költségvetési módosítás maradéktalan elfogadását szerette volna elérni. Ezzel 4,7 milliárd euróval emeltük volna a 2014-es kifizetési szinteket, hogy biztosítsuk a kohéziós politikában a tagállamok által már benyújtott kifizetetlen számlák fedezetét. Amennyiben ez nem biztosított, 2014 végére akár 26 milliárd euró kifizetetlen számla is felhalmozódhat. 2015-re 6 milliárd euróval több kifizetést adtunk volna a Tanácshoz képest, összesen 146,4 milliárd eurót, hogy többek között a 2015-ben záródó kohéziós programok maradéktalan kifizetéséhez elég forrás legyen. Az EP olvasatában módosítóink a Néppárttal, majd a jelentéstevővel megerősítve 4 milliárd euróval emelték a konvergencia térségek támogatását”.
 
A kifizetési oldal likviditási hiánya más programok végrehajtását is veszélyezteti: a Horizont 2020 pályázatok esetében csökkenhet az előfinanszírozás aránya, elhalaszthatnak kiírásokat és likviditási problémát okozhat a pályázatokon nyertes egyetemeknél, kutatóhelyeknél. Az ERASMUS esetében csökkentett előfinanszírozást jelenthet (65%), ezzel szűkülhet azok száma, akik „megengedhetik maguknak”, hogy ezzel az ösztöndíjjal külföldre menjenek tanulni, mivel a költségeik jelentős részét meg kell előlegezniük. Az EP emelése ezekre a problémákra is megoldást jelentett volna.
 
Az Európai Parlament és a Tanács álláspontja a hétfői egyeztető tárgyaláson nem közeledett egymáshoz a képviselők számára megfelelő mértékben. A tárgyalásokat az EP tárgyalódelegációja megszakította. Az Európai Bizottságnak most új költségvetési tervezetet kell benyújtania, amelyet mind az EP, mind a Tanács újra tárgyal és ezt újabb egyeztető tárgyalások követhetik. Amennyiben 2014. december 31-ig nem sikerül elfogadni a 2015-ös uniós költségvetést, akkor az idei év 1/12 részeivel indulhat a jövő év. Amennyiben nincs megállapodás veszélybe kerülhetnek a kohéziós források is, hiszen az alacsony 2014-es szintek nem lesznek elegendőek a számlák maradéktalan kifizetéséhez. Deutsch Tamás szerint ugyanakkor: „szoros határidőkkel és felelős kompromisszumkészséggel még időben megalkotható a jövő évi európai költségvetés”.
 
Az eddigi költségvetési tárgyalásoknak van egy magyar nemzeti érdek szempontjából igen fontos hozománya is: mind a Tanács, mind az Európai Parlament elutasította az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdáknak járó közvetlen kifizetések 1%-ának átcsoportosításával teremtsen fedezetet az orosz embargó által okozott károk enyhítésére. Sikerként könyvelhetjük el, hogy megvédtük a magyar gazdák számára is fontos közvetlen kifizetéseket!