Egyéb

Nincs visszaút – elfogadhatatlan a fogyatékkal élő személyek kirekesztése a strukturális alapokból!

Nincs visszaút – elfogadhatatlan a fogyatékkal élő személyek kirekesztése a strukturális alapokból!

2012. 05. 08.

Kósa Ádám felhívta a figyelmet: nincs visszaút és a szellemet nem lehet visszazárni a palackba. Az akadálymentesítés és a fogyatékossággal élő emberek hozzáférése alapvető és valós feltételnek kell lennie az alapok forrásainak megtervezésekor és felhasználásakor, különösen egy idősödő és demográfiai kihívásokkal szembesülő Európában.

A néppárti politikus emlékezetett, hogy az EU vonatkozásában csupán az Európai Szociális Alap tekintetében állnak rendelkezésre megbízható adatok: 2000 és 2006 között csupán 4% volt a fogyatékossággal élő emberek aránya az Európai Szociális Alapból finanszírozott projektekben. Ez az arány a jelenlegi ciklusban (2006-2013) további egy százalékkal csökken. "Az Európai Bizottság által beterjesztett jogszabálycsomag több területen is visszalépést jelent, amelyet orvosolni kell" – tette hozzá Kósa.

Kósa Ádám végezetül rámutatott: a legutóbbi, strasbourgi plenáris ülésen Andor Lászlónak, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosának válaszán túlmenően nemcsak meg kell vizsgálni ezt a kérdést, hanem határozottan előre kell menni ezen a téren egy valóban fenntartható, befogadó és sikeres Európa érdekében. 

Háttér: A rendezvényen felszólalt Elisabeth Schroedter és Rosa Estaràs Ferragut EP-képviselő; az Európai Bizottság részéről Nicholas Martyn regionális fejlesztésért felelős főigazgató-helyettes, valamint a civil szférából Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezetője. Kósa Ádám EP-képviselő felel az európai strukturális alapokra és a kohéziós politikára vonatkozó általános rendelettervezet foglalkoztatási és szociális bizottságban történő véleményezéséért.

Brüsszel, 2012. május 8. 

További információ:

Kósa Ádám irodája: +32-228-47208

http://fidesz-eu.hu/

https://kosaadam.hu/