Egyéb

Okostelefonok a fogyatékossággal élő emberekért

Okostelefonok a fogyatékossággal élő emberekért

2013. 11. 27.

A találkozón Inmaculada Placencia-Porrero, az Európai Bizottság Európai Akadálymentesítési Politikákkal foglalkozó vezetője ígéretet tett, hogy a Kósa Ádám és Werner Kuhn néppárti EP-képviselők kezdeményezésére indult Valós Idejű Jelnyelvi Tolmácsolás és Feliratozás Projekt – amelyre az Unió 750 000 ezer eurós költségvetést különített el – még a 2014. májusi európai parlamenti választások előtt elindul, így téve akadálymentessé a voksolást minden európai polgár számára.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő rámutatott, hogy egyes elemzések szerint az okostelefon lett a világtörténelem egyik leggyorsabban terjedő fogyasztói-technológiai eszköze, megelőzve például a televíziót, az autót, vagy akár az elektromos áramot is. Csak 2013 harmadik negyedévében világszerte több mint 455 millió mobiltelefont értékesítettek a világon, amelyből 250 millió okostelefon volt. Emellett, az előrejelzések szerint világszerte robbanásszerű növekedés előtt áll a mobiltelefonos fizetések piaca is. „Ebből a fejlődésből nem maradhatnak ki a fogyatékkal élő személyek sem!” – hangsúlyozta Kósa. A néppárti politikus saját példáját említve elmondta: Míg a telefon használatából évtizedeken keresztül ki voltak rekesztve a siketek, ma, az okostelefonok segítségével újra részesei lehetnek a főbb kommunikációs folyamatoknak.

Hasonlóan vélekedett Robin Christopherson, az AbilityNet vak igazgatója is, aki számos olyan Apple alkalmazást mutatott be okostelefonján, amelyek segítik a mindennapi életben: a telefon kamerája „lát” helyette, mivel képes bármely lefotózott tárgyat vagy írott információt hangosan megnevezni. „ A mobil eszközöknek hála eltűnik a szakadék a fogyatékos és egészséges felhasználók között!” – mondta Christopherson.

Jean-Daniel Ayme, a Samsung alelnöke – aki csak erre az alkalomra utazott Európába – szintén olyan innovatív alkalmazásokat mutatott be, amelyeket cége a vakok vagy siketek számára fejlesztett ki, de amelyek az átlagos felhasználók számára is hasznosak, mint pl. az írott szöveg automatikus szkennelése és hangos felolvasása.

Sabine Lobnig a mobilgyártók 80%-át tömörítő szakmai és együttműködési szervezet, a Mobile Manufacturers Forum (MMF) főtitkára bemutatta a GARI projektet, melynek segítségével a fogyatékossággal élő vásárlók el tudják dönteni melyik mobiltelefon a legmegfelelőbb számukra.

Zárszavában Kósa Ádám rámutatott: a múlt héten elfogadott kohéziós jogszabálycsomagban az általa, mint jelentéstevő által benyújtott módosításoknak köszönhetően 2014-től az akadálymentesítés kiemelt szempont lesz az európai uniós források felhasználáskor, ideértve az infokommunikáció területét is.

Brüsszel, 2013. november 27.