Egyéb

Okostelefonos alkalmazások díjak 2011

Okostelefonos alkalmazások díjak 2011

2011. 12. 15.

Az alábbiakban olvashatók a jelöltek, kiemelve vastag betűvel a kategóriák nyertesei.

 

Önálló életvitel kategória
 
1. BOARD (Book of Activities Regardless of Disabilities)
Fejlesztő: Life Supporting Technologies – Universidad Politecnica de Madrid
A BOARD mobiltelefonos alkalmazás a BOARD okoskönyvvel kombinálva számos mindennapi tevékenység akadálymentes végzését teszi lehetővé. Az intuitív piktogramokra épülő BOARD-rendszer lényege, hogy a könyv egyik képének közelébe helyezve üzeneteket küldhetünk, telefonálhatunk, változtathatunk a mobiltelefon beállításain és háztartást vezethetünk. A könyv a cselekvéseket Braille-leírással ellátott piktogramokkal jeleníti meg, a mobiltelefonos alkalmazás pedig azokról vizuális és szóbeli visszajelzést ad, valamint végrehajtja azokat. A BOARD segítségével végezhető cselekvések a felhasználó tetszése szerint személyre szabhatóak. Idősek, valamint mentális, vizuális és érzékszervi fogyatékossággal élők egyaránt használhatják ezen értékes technológiai vívmányt, mely a független és önálló életvitelhez nyújt segítséget. A BOARD mindenki számára egyszerűen használható, fogyatékosságra való tekintet nélkül javítja az életminőséget.
 
2. Money Talks
Fejlesztő: icmobilelab
A Money Talks (Pénz beszél) a telefon kamerájának segítségével azonosítja az euró-bankjegyek címletét 5-100 euróig. A címlet azonosításakor az alkalmazás beszéddel és vibrálással jelzi annak értékét. A kameranézet takarékos üzemmódra állítással kikapcsolható és a használati utasítás az alkalmazás menüjében felolvasva is megtalálható.
 
3. Zoom Plus nagyító 
Fejlesztő: 232 Studios & Ian Hamilton
A kereskedelemben széles választékban kaphatók a zoomolást és a valósidejű színszűrést lehetővé tevő videónagyítók, melyek a látássérülteken (közel- és távollátók) kívül többek között a diszlexiások és a színvakok számára is hasznosak. Ezek 500-1000 angol fontba (azaz kb. 175 000-525 000 forintba) kerülnek, így a nyugdíjas vagy alacsony keresetű nézők nagy része számára elérhetetlenek. Akinek van okostelefonja, már eleve rendelkezik egy kijelzővel és egy kamerával, ezért egy ingyenes videónagyító szoftvert fejlesztettünk ki egy drága hardveres megoldás helyett. Az alkalmazást a változó célközönségek és a halmozott fogyatékosság nagy valószínűsége miatt úgy terveztük, hogy a lehető legtöbb ember számára lehessen hasznavehető. A gombok nagyobb méretűek és kontrasztúak mint az általános Android-szabvány, a nagyítás/kisebbítés gombok is egyszerűek is nagyméretűek.  Az alkalmazás nem támaszkodik az írott szövegre és az ikonográfia is a lehető legegyszerűbb.
 
Mobilitás kategória
 
1. Wheelmap
Fejlesztő: SOZIALHELDEN e. V.
Az Android-alkalmazást 2011. október 14-én mutatták be. Az alkalmazás segítségével bárki megoszthat vagy lekérhet információt a nyilvános helyek (kávézók, múzeumok, szállodák és üzletek) kerekes székes akadálymentesítettségéről – bármely városban és országban. Az alkalmazás tartalmaz egy 3,5 millió ún. "hasznos helyet" (points of interest; POI) feltüntető térképet. A mozgásszervi fogyatékossággal élő emberek szempontjából ezek mindegyikének van egy bizonyos státusza. A szürke szín azt jelöli, hogy az adott hely akadálymentesítettsége ismeretlen, azt valakinek be kell jelölnie. A zöld azt jelzi, hogy az teljesen akadálymentesített, a sárga pedig azt, hogy az épület megközelíthető, de a mellékhelység (ha van) nem. A piros szín azt jelenti, hogy az épület kerekes székkel nem megközelíthető, például a bejáratához lépcső vezet. Ezzel az egyszerű módszerrel, Androiddal felszerelt telefonnal olyanok is megjelölhetnek egy épületet, akik jelenleg nem rendelkeznek fogyatékossággal. Egy hónap alatt 1200-an regisztráltak az alkalmazásra és 180 000 helyről adtak visszajelzést.
 
2. AlzNav
Fejlesztő: Fraunhofer Portugal AICOS
Az AlzNav megfigyelési és navigációs rendszer elsősorban idősek és a dementia kezdeti stádiumában lévő emberek számára lett kifejlesztve. Célja az utcai biztonságérzet növelése és a gondozók aggodalmainak csökkentése azáltal, hogy a az alkalmazás használója jelezhet nekik, ha eltéved vagy segítségre szorul. Azáltal, hogy hazairányítja az eltévedt felhasználót, növeli a mobilitást, s mivel mindehhez nincs szükség egy másik ember segítségére, erősíti a függetlenséget. 
 
3. Red Panic Button
Fejlesztő: Ultimate Communication Software LTD
A piros pánikgomb segítségével a segítségre szoruló személy pontos információkat tud továbbítani helyzetéről azoknak, akik a segítségére lehetnek. A Red Panic Button lényegében egy felhasználóközpontú Korai figyelmeztetési és veszélyeztetettség-jelzési rendszer (Early Warning and Vulnerability Alert System, EWVAS), egy speciálisan kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazás, amely gyors kapcsolatot biztosít a felhasználó és a rendőrség, rokonok és/vagy közeli ismerősök, barátok és az illetékes hatóság között. egyetlen gomb lenyomásával vészhelyzet esetén.  A rendszer azonnal közli a veszélyeztetett személy tartózkodási helyét, tárcsázza a segélyhívószámokat és számos médiumon keresztül (SMS, e-mail, közösségi oldalak, például a Facebook és a Twitter).
 
Társadalmi részvétel
 
1. BIG Launcher
Fejlesztő: BIG Launcher Team
A BIG Launcher egy idősek és látássérültek számára kialakított Android-alkalmazás otthoni képernyőre. A telefon valamennyi alapfunkcióját (hívás, SMS-üzenet, kamera, galéria, segélyhívó gomb és telepített alkalmazások) nagy méretű gombok és betűk jelölik. Az SOS-gombbal automatikusan tárcsázható egy előzetesen megadott telefonszám vagy SMS írható GPS koordinátákkal. A gombok funkciói személyre szabhatóak.
 
2. Voiceye
Fejlesztő: Forcetenco
A Voiceye-kód a QR-kód egyik fajtája, mely max. 2 oldal terjedelmű szöveg tárolására képes. A papíralapú dokumentumokra nyomtatott kódot okostelefonnal beszkennelve az ingyenes alkalmazás különböző színekben és betűméretekben megjeleníti a kijelzőn, mely TTS segítségével felolvasható. Az alkalmazás lehetséget ad a szöveg lefordítására (Google), az elérhetőségek, dokumentumok egyik telefonról a másikra történő továbbítására.
 
3. Shhmooze
Fejlesztő: Shhmooze Ltd.
A "design for all" elvét követő szoftver a fogyatékkal élő emberek üzleti kapcsolatépítést könnyíti meg. A látás-, hallás- és mozgássérültek számára a Shhmooze valódi áttörést jelent – segítségével épp olyan könnyű a kapcsolatépítés, mint ép társaiknak, így részt tudnak venni az eseményeken és találkozókon és profitálni tudnak azokból.
 
Életminőség kategória
 
1. Help Talk
Fejlesztő: 1000 Empresas
Az alkalmazás azoknak nyújt segítséget, akik tartósan vagy ideiglenesen (például agyvérzés miatt) nem képesek írásban vagy szóban folyékonyan kommunikálni orvosaikkal, családtagjaikkal vagy bárki mással. Az általános emberi szükségletekről készült tudományos kutatásokat alapul véve, a szoftver azokra egy ésszerűen összeállított parancslistával reagál (például: "Szomjas vagyok.; Fájdalmaim vannak."). Miután a felhasználó választott a felkínált lehetőségek között, azt az alkalmazás szóbeli közléssé alakítja. A jövőben az alkalmazás személyre szabható vagy módosítható a használó fogyatékossága szempontjából legcélszerűbb parancsokkal. Segítségével a felhasználó egyetlen gomb megérintésével tartózkodási helyét tartalmazó segélyhívó SMS-t küldhet egy előzetesen megadott telefonszámra. Egy egyszerű SMS küldésével az arra jogosult személy megkaphatja a használó pillanatnyi tartózkodási helyének koordinátáit.
 
2. Telesor – Accessible Communication for All
Fejlesztő: Fundación Instituto de Ciencias de Hombre
Segítségével a közigazgatás és a magánszektor ügyfélszolgálatai hozzáférhetővé válnak a siketek és a szóbeli kommunikációra képtelen emberek számára is. A Telesor lehetővé teszi, hogy ezek a személyek kapcsolatba léphessenek miden, akár állami, az állami, akár a magánszektorhoz tartozó intézménnyel, amely támogatja a szolgáltatást. Így a mindennapi kapcsolattartás mobiltelefonról bárhonnan bonyolítható írásos formában, élőben és harmadik fél közvetítése nélkül. Célközönségünk a siketek valamint a beszédsérült emberek. 
 
3. AreYouOK
Fejlesztő: Valis Interactive
Az AreYouOK alkalmazás a drága személyi vészjelző rendszerek ingyenes alternatívája, mely megakadályozza, hogy az idősek vagy sérültek órákig, esetenként napokig szenvedjenek segítség nélkül egy esést vagy más, mozgásképtelenné tevő eseményt követően. Telepítést követően az alkalmazás beállított időközönként (például 5 óránként) vibrálás és csörgés kíséretében megkérdi, hogy a felhasználó jól van-e, éjszakára pedig kikapcsol (a pontos időpontok beállíthatók). Ha a használó 20 percen belül nem nyomja meg a YES vagy a NO gombot, SMS-ben értesíti a megadott családtagokat és barátokat. Az alkalmazás arra is lehetőséget ad, hogy használója bármikor segítséget kérjen, és ha nem reagálunk a jelzésre időben, utólag lehet érteíteni mindenkit arról, hogy minden rendben van.