Önálló, a fogyatékos emberek helyzetével foglalkozó főigazgatóság felállítását javasolja Kósa Ádám

Az Európai Parlament nyilvántartásba vette azt a kezdeményezést, amely széles politika és frakcióközi együttműködésre alapozva egy önálló, a fogyatékos emberek helyzetének javításáért felelős európai bizottsági főigazgatóság felállítását célozza.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő Őry Csaba néppárti koordinátorral, Sógor Csaba RMDSZ-es képviselővel valamint további nyolc, más frakciókhoz tartozó európai parlamenti képviselőtársával együtt írásbeli nyilatkozat elfogadása keretében kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság nem csak többéves késében van az általa 2010-ben megígért ún. akadálymentesítési jogszabálycsomaggal, de a Bizottságban nincs olyan egyértelmű és önálló felelős szekció sem,  amely a fogyatékos emberek helyzetének javításával foglalkozna.
 
Mint ismeretes, a jelenlegi európai biztosok csupán a saját szakterületük szempontjából foglalkoznak a fogyatékos személyek jogaival: Andor László a foglalkoztatáspolitika és szociálpolitika, míg Viviane Reding az alapjogok és az igazságszolgáltatás területén. Ráadásul a Viviane Reding által felügyelt és 2010-ben megalkotott Európai Fogyatékossági Stratégia eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: többéves késésben van az annak végrehajtását garantáló európai jogszabálycsomag. Az önállóan felelős főigazgatóság hiányát jól illusztrálja a sajnálatos tény, hogy az Európai Szociális Alap az elmúlt években európai szinten egyre kisebb százalékban támogatta a fogyatékos emberek igényeit célzó programokat, ráadásul még a regionális fejlesztésekért felelős igazgatóság sem tudja egészen pontosan, hogy mennyi pénzt fordítottak a fogyatékos emberek életminőségének javítására.
 
Magyarországon – ahol egyértelmű helye van a fogyatékosságügynek az Emberi Erőforrások Minisztériumában –  csak az elmúlt egy évben több tízmilliárd forint értékben indultak olyan programok, amelyek a fogyatékos emberek társadalmi befogadását segítik elő az infokommunikációs akadálymentesítéstől kezdve egészen a nagy bentlakásos intézmények kiváltásáig. Ezt tovább segíti majd, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó kohéziós jogszabálycsomagban Kósa Ádám, mint jelentéstevő által benyújtott módosításoknak köszönhetően az uniós források felhasználásakor az akadálymentesítés már az idén kiemelt szemponttá válik.
 
Háttér: A javaslat mögött négy európai frakció képviselői sorakoztak fel: a néppárti frakcióból Kósa Ádámon, Őry Csabán és Sógor Csabán kívül az ír Gay Mitchell; a liberális frakció részéről Edward McMillan-Scott brit, Marian Harkin ír és Cecilia Wikström svéd EP-képviselők; míg a szocialisták részéről Göncz Kinga, Alejandro Cercas spanyol és Antigoni Papadopoulou görög poliktiusok, valamint Nessa Childres független képviselő aláírása szerepel társkezdeményezőként a nyilatkozaton.