Öt év fogyatékosságügyi munkája mérlegen

"Tegnap este a Fogyatékosságügyi Frakcióközi Munkacsoport (Disability Intergroup) és az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) közös, az elmúlt évek munkáját értékelő rendezvényére került sor az Európai Parlamentben. Ioannis Vardakastanis, az EDF vezetője beszédében méltatta Kósa Ádám fogyatékossággal élőkért végzett 5 éves munkáját. A munkacsoport 1980 óta működik az Európai Parlamentben és történetében először fogyatékossággal elő elnöke volt Kósa személyében, aki az EP első siket képviselője.

A fogyatékosságüggyel foglalkozó frakcióközi munkacsoport az elmúlt 5 évben közel 15 rendezvényt tartott, amelyeknek deklarált célja az, hogy az Európai Parlamentben dolgozó, a különböző frakciókban tevékenykedő képviselők munkáját fogyatékosságügyben szorosan összehangolja. Ennek alapján számos területen történt előrelépés az utasjogoktól kezdve egészen az internetes honlapok akadálymentesítéséig. Előbbi témában múlt héten fogadott el jelentést a plenáris ülés, utóbbiról várhatóan még ebben hónapban szavaznak az európai honatyák Strasbourgban.
 
Kósa Ádám fideszes EP-képviselő beszédében rámutatott, hogy a közös siker nem képzelhető el a saját, egyéni erőfeszítések nélkül: „Az intergroup munkája mellett a sikerekhez mindenkinek hozzá kellett járulnia a saját területén is. Jómagam további 25 rendezvényt tartottam, amelyek mindegyike teljesen akadálymentes volt. Sikerült ezen túl áttörést elérnem olyan területeken is, mint a strukturális alapokra vonatkozó új szabályozás "fogyatékos baráttá" alakítása vagy az Európai Parlament által elfogadott, a fogyatékos emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló saját kezdeményezésű jelentésem, amely 2020-ig fogalmaz meg elvárásokat az Európai Bizottság és a Tanács részére”.
 
A rendezvényen az Európai Fogyatékosságügyi Fórum bemutatta új politikai kiáltványát a közelgő európai parlamenti választásokra tekintettel, mely felhívja az európai pártokat, hogy minél több fogyatékossággal élő jelölt induljon májusban.
 
Háttér: Az Európai Parlamentben 28 ország közel kétszáz politikai pártjából ülnek képviselők, szinte szükségszerű tehát, hogy az EP hét frakciójának politikai határvonalain túlmutató kérdések kapcsán félhivatalos csoportosulások jöjjenek létre (a fogyatékosságügy mellett például a bioetika, az egészség- és fogyasztóvédelem, a hagyományos nemzeti kisebbségek témájában.) A Kósa Ádám által vezetett Fogyatékosságügyi Frakcióközi Munkacsoport a legrégebb óta (1980 óta) és egyben a legnagyobb tagsággal (közel 100 fővel) működő intergroup az Európai Parlamentben.