Egyéb

Pozitív válaszokat is kapott az ombudsman

Pozitív válaszokat is kapott az ombudsman

2010. 04. 20.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben emlékeztetnek arra, Szabó Máté 2009 őszén azt javasolta: belátható időn belül teremtsék meg a kényszergyógykezelt betegek és a kivizsgálásra beutalt fogvatartottak elhelyezésére szolgáló Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) korszerű működésének feltételeit, fontolják meg, hogy az intézményt az egészségügyi miniszter felügyelete alá helyezik. A kommüniké szerint Szabó Máté tavaly őszi ajánlására az egészségügyi miniszter elsősorban nem az irányítás átvételét, hanem a megfelelő körülmények biztosítását mondta megoldásnak. Az igazságügy-miniszter pedig közölte: nincs pénz és nincs szakmai egyetértés – olvasható a közleményben.

Az ombudsman 2009 őszén az emberi méltósághoz való jogot és az esélyegyenlőség elvét érintő több visszásságot állapított meg az IMEI-ben, a tököli Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában és a nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet Krónikus Utókezelő Részlegében. Hol a leromlott épületek állapota, hol a nagy létszámú kórtermek problémája, hol az akadálymentesítés hiánya, hol pedig a létszámstop miatt betöltetlen állások, a szakemberhiány tűnt fel a vizsgálat során – közölte az ombudsmani hivatal.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos ajánlásaira az IMEI esetében az egészségügyi miniszter egyebek között azt válaszolta, hogy egy magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység kialakítása érdekében a tárca már korábban egyeztetést kezdeményezett az érintett szervekkel. Az igazságügyi és rendészeti miniszter tájékoztatása szerint elsősorban anyagi okok akadályozzák az IMEI állapotainak rendezését, de a szakmai egyeztetéseken sem sikerült előbbre jutni.

(MTI)