Robotika

Robotika és szuper-emberek

2017. 02. 16.

Kósa Ádám sajtóközleménye Az Európai Parlament ma elfogadta a robotika szabályozását sürgető jelentését. A több mint másfél éve készülő szöveg az első lépés lehet afelé, hogy az EU és a tagállamok komolyan nekilássanak a rohamosan fejlődő robotika jogi szabályozásának.

„Az emberiség egy olyan korszak küszöbén áll, amikor egyre kifinomultabb technikájú robotok, botok, androidok és a mesterséges intelligencia más formái egy új ipari forradalom kialakulásához vezethetnek” – mutatott rá Kósa Ádám, aki az Európai Parlament Foglalkoztatási- és Szociális Bizottságának tagjaként vett részt a jelentés kidolgozásában.

„Ez már nem a sci-fi világa, hanem a valóság, amely valószínűleg kihat majd a társadalom minden rétegére, ezért rendkívül fontos, hogy a jogalkotó figyelembe vegye annak valamennyi jogi és etikai vonatkozását és hatását” – húzta alá a fideszes képviselő. Kósa a jelentés plenáris vitája során hangsúlyozta: meg kell vizsgálni, vajon a robotok elterjedése jólétet és fejlődést hoz-e, hiszen már most látjuk, hogy a robotok elterjedése miatt a hagyományos termelési és szolgáltatási szerkezetekben sok ember munkájára nem lesz szükség. Kósa emlékeztetett, hogy bár rövid és középtávon a robotika és a mesterséges intelligencia valóban előnyöket ígér és új munkahelyeket teremt, mégis félő, hogy nem tud olyan mértékben növekedni a robotika területén szükséges – magasabban képzett – munkaerő száma, mint ahány munkahely várhatóan megszűnik. Ezért a fideszes képviselő szerint a következő nemzedéket az oktatás révén fel kell készíteni a kihívásokra.

A politikus szerint arra is választ kell találni, hogy mi lesz akkor, ha a meglévő humán képességek mesterséges vagy genetikai továbbfejlesztése vagy kiegészítése szuper képességekkel bíró embereket eredményez. „Az európai és emberi jogi megközelítés középpontjában az emberi méltóság áll, amelyet továbbra is vezérfonalunknak kell tekinteni” – hangsúlyozta Kósa.

Strasbourg, 2017. február 16.