Roma információs központ nyílt Brüsszelben

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő közreműködésével nyitotta meg a Roma Méltóság Központját a Yahad in Unum kutatószervezet Brüsszelben. A megnyitó ünnepségen elmondott beszédében a képviselő az emlékezés és a történelmi tanulságok levonásának szükségességéről beszélt, valamint méltatta a szervezet munkáját a romák ellen elkövetett népirtás kutatásában és megismertetésében.

A francia alapítású Yahad in Unum holokausztkutató szervezet Brüsszelben nyitotta meg "Roma Méltóság Központja" nevű információs és dokumentációs intézményét. A megnyitó ünnepségen elmondott beszédében Járóka Lívia hangsúlyozta, hogy életben kell tartani az áldozatok emlékét és nem szabad hagyni, hogy az eltűnésre ítélt tömegek kivégzőik szándékai szerint feledésbe merüljenek, és mindig fel kell szólalni az igazságtalanság és kegyetlenség ellen, bárhol és bármikor forduljon is elő. A képviselő emlékeztetett, hogy a nyilvánosság előtt még mindig kevéssé ismert a roma holokauszt és még a kutató közösséget is súlyos adósság terheli a félmillióra becsült áldozatot követelő rémtettek tudományos feldolgozásában.
 
Járóka szerint a történelmi igazság megismerése, a bűnökkel való szembenézés és a tanulságok levonása ugyanakkor előmozdíthatja a közösségek közötti megbékélést és megerősítheti a szabad és egyenlő európai polgárok egységét. A képviselő méltatta a Yahad in Unum szervezet áldozatos munkáját, melynek során az elmúlt években több ezer tanúvallomást dolgoztak fel faluról falura haladva, valamint feltártak több száz korábban ismeretlen tömegsírt. Járóka megköszönte a Roma Méltóság Központ által végzett munkát, amellyel hozzájárul a történelmi igazság megismertetéséhez. "Közös felelősségünk a személyes életutak és visszaemlékezések rögzítése, amíg még lehetőségünk van rá" – zárta beszédét Járóka.