Roma portrék egy nő szemével

A Világbank brüsszeli irodája "Roma portrék egy nő szemével" címmel rendezett kiállítást. A tárlat megnyitóján Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője, többek között a nemzetközi szervezetek közötti együttműködés szükségességéről beszélt.

Julie Denesha, amerikai fotóriporter szlovákiai romákról készített felvételeiből rendezett kiállítást a Világbank európai uniós kapcsolattartó irodája. A rendezvényt Járóka Lívia, az Európai Parlament első roma női képviselője és a Világbank által is finanszírozott Roma Oktatási Alap kuratóriumi tagja nyitotta meg. Beszédében a képviselőnő kiemelte, hogy a jelenleginél jóval hatékonyabb koordináció szükséges a nemzetközi szervezetek tevékenységei között a romák társadalmi befogadása terén. Mint mondta, a párhuzamosan futó, elaprózott kezdeményezéseknél sokkal célravezetőbb az egyes szervezetek sajátos feladatkörének összehangolása. Járóka hangsúlyozta, hogy a romák foglalkoztatási és oktatási integrációja a tagállamok egyik elsődleges gazdasági érdeke, hiszen egyrészt a társadalombiztosítási rendszert „vállán cipelő” aktív népesség egyre növekvő hányadát alkotják a romák, másrészt hatalmas potenciál rejlik a nem foglalkoztatott romák hatalmas tömegének munkaerőpiaci re-integrációjában. A képviselőnő szerint a társadalmi befogadás szakpolitikai kivitelezésének nélkülözhetetlen feltétele a megbízható, etnikai bontásban gyűjtött statisztikai adatok elemzése és feldolgozása.
   
Az esemény házigazdájaként Sipos Sándor, a Világbank európai uniós különmegbízottja, valamint Sandra Bloemenkamp, a szervezet Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója is köszöntötte a vendégeket.