Egyéb

Románia – a fogyatékosoknak szánt támogatásokhoz nem nyúlnak

Románia – a fogyatékosoknak szánt támogatásokhoz nem nyúlnak

2010. 06. 28.

Emil Boc miniszterelnök a kabinet ülését követően kijelentette, hogy az adott körülmények között ez a legjobb megoldás Románia számára, amely így továbbra is élvezheti nemzetközi hitelezői bizalmát.

Pénteken a román alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a kormány korábbi takarékossági programjának egyes részleteit, így nem csökkenhetnek 15 százalékkal a nyugdíjak, ahogyan a kormány korábban tervezte. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes 16 százalékos egységes adókulcs nem változik.

A kormány elfogadta a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) korábban megküldött szándéklevél módosított változatát is, és Boc reményét fejezte ki, hogy a washingtoni pénzintézet igazgatótanácsa már szerdán napirendre tűzi a romániai hitelegyezmény felülvizsgálatát.

Az IMF esetleges kedvező döntése nyomán Románia megkaphatja a tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró nemzetközi többoldalú hitelegyezmény soron következő, 850 millió euró értékű részletét.

Boc hozzátette: a kormány összehangolja pénzügypolitikáját a román központi bank monetáris politikájával, hogy ellenőrzés alatt tartsák az inflációt és a lej-euró árfolyamot.

A román kormányfő egyébként pénteken emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság nem talált kivetni valót a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentésében, ezért ezt az intézkedést rövidesen alkalmazni fogják, viszont a kormánynak a GDP 1,3 százalékát kitevő összeget kell még megtakarítania a most kialakított alternatív intézkedésekkel.

Emil Boc korábban jelezte: a megszorítások nem érintik a fogyatékosoknak szánt támogatásokat és a gyermekek után járó havi juttatást. Az állami szférában egységesen hajtják végre a bércsökkentést, és az év végéig új bérezési rendszert dolgoznak majd ki.
Ezekre a lépésekre azért kényszerül az ország, mert 2007-ben és 2008-ban sokkal többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt, a bérekre és nyugdíjakra fordított kiadások meghaladták a lehetőségeit.

www.hetivalasz.hu