Egyéb

Romlik a helyzete a fejlődő országok civiljeinek

2017. 10. 03.

Kósa Ádám sajtóközleményeAz Európai Parlament ma jelentést fogadott el arról, miként lehet küzdeni a civil társadalom mozgásterének szűkülése ellen a világ fejlődő országaiban. A szavazást követően Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, az emberi jogi albizottság néppárti árnyék-jelentéstevője csalódásának adott hangot. A jelentés ugyanis azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a fejlődő országokban működő civil szervezetek súlyos problémái egy lapon említhetőek a fejlett demokráciákban működő nem kormányzati szervezetek napi gondjaival.

„Az Európai Unió minden tagállamában fejlett demokráciák működnek, ahol a civil szervezetek demokratikus jogállami keretek között szabadon végezhetik tevékenységüket” – mutatott rá Kósa. Mindeközben a világon több mint 50 olyan ország van, ahol a civil szervezetek aktivistáinak élete nap mint nap veszélynek van kitéve: fenyegetik, elrabolják, bebörtönzik vagy önkényesen letartóztatják őket. Kósa véleménye szerint az Európai Parlamentnek az aktivisták életének védelme érdekében kellene felemelnie a szavát. Elfogadhatatlan, hogy a fejlődő országokban működő civil szervezetek súlyos fenyegetettségét a baloldal össze akarja mosni egyes, az EU-n belül szabadon működő civil szervezetek álproblémáival.

Kósa szerint az EU ne azzal foglalkozzon, hogy egyes tagállamokat pellengérre állít, hanem azon kell fáradoznia, hogy az EU-s intézmények együttműködjenek és segítsék a fejlődő országokat abban, hogy megfelelő jogi szabályozást alakítsanak ki, amely teret ad a helyi civileknek. Az a gyakorlat ugyanis nem megfelelő, hogy a fejlett országok civil szervezetei átveszik a helyi civilek helyét.

Kósa Ádám, az EP első siket képviselője számára különös jelentőséggel bírnak a fogyatékossággal élő emberek érdekeit védő civil szervezetek, amelyek sokszor még több korlátozással néznek szembe a fejlődő országokban. Magyarországon azonban a fogyatékossággal élőket védő több száz civil szervezet nemcsak, hogy mindenféle korlátozás nélkül, de jelentős állami támogatás mellett végezheti fontos munkáját.

Strasbourg, 2017. október 3.