Fogyatékosságügy

Semmit rólunk, nélkülünk!

Semmit rólunk, nélkülünk! – Plenáris vita a fogyatékossággal élő személyek védelméről petíciók révén

2021. 10. 07.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vitát tartottak és jelentést fogadtak el arról, hogy a fogyatékossággal élő személyek védelme miként valósul meg petíciók révén. Kósa Ádám, fideszes  EP-képviselő a vitában elmondta: fogyatékossággal élőként külön öröm számára, hogy mára evidenciává vált számos olyan téma, amelyek miatt az elmúlt 12 évben még küzdenie kellett. Megköszönte, hogy a siket emberek és a jelnyelv használata mellett ma már sok képviselőtársa szót emel.

Kósa Ádám pozitívumként értékelte, hogy a jelentés fő üzenete szerint az EU-nak több erőfeszítést kell tennie a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ egyezmény végrehajtása érdekében, és erre kell ösztönöznie a tagállamokat is. Kósa kérte, hogy a „Semmit rólunk, nélkülünk” elv érvényesítése érdekében ebbe a folyamatba vonják be a fogyatékossággal élőket képviselő szervezeteket is, hiszen ők tudják a legjobban, hogy tagjaik milyen problémákkal küzdenek nap mint nap.

Ugyanakkor a képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelentés nem kizárólag a fogyatékossággal élőkre koncentrál, hanem velük egy kalap alá veszi a romákat, a hontalanokat, a migránsokat, sőt a humanitárius vészhelyzetekben élőket is. Kósa határozott álláspontja szerint ez nem a fogyatékossággal élő európai polgárok érdekét szolgálja. Kiemelte továbbá, hogy a jelentés számos olyan, manapság divatos ideológiai elemet is tartalmaz, ami egyáltalán nem tartozik a fogyatékosság témaköréhez: behozza az interszekcionalitás kérdését, foglalkozik a migrációval, a szexuális neveléssel, de burkoltan az abortuszhoz való jogot is követeli.

Kósa Ádám hangsúlyozta: ideje lenne visszatérni ahhoz a szabályhoz, hogy egy-egy jelentés csak a szakbizottság hatáskörébe tartozó témákkal foglalkozzon, amellyel elkerülhetővé válna, hogy az oda nem illő, megosztó pontok miatt a teljes munka hiteltelenné váljon.

Strasbourg, 2021. október 5.