Egyéb

Sérült emberek építik az első passzívház közintézményt

Sérült emberek építik az első passzívház közintézményt

2010. 07. 14.

Az első passzívház közintézmény lehet Magyarországon az a III. kerületbe tervezett fogyatékos lakóotthon, amely a Jobb velünk a világ! koncert bevételéből épülhet meg. Ez azt jelenti, hogy az épület a legmodernebb környezetvédelmi technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. Az épületet még különlegesebbé teszi, hogy sérült emberek kezdeményezésére, sérültek segítségével és munkájával valósulhat meg.

„Ez egy fogyatékossággal élő fiatalok által életre hívott, alulról szerveződő program, amely bebizonyítja, hogy a hátrányban élők és a sérültek is képesek arra, hogy példát mutassanak a társadalomnak” – mondta Papp Szabolcs, a Jobb velünk a világ! rendezvény szóvivője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik. „A passzívház nagyon fontos lehetőség a lakóotthonok és más szociális intézmények fenntarthatósága szempontjából. Ugyanakkor egyfajta iránymutatás is abban, hogy aki a közös nemzeti vagyonból segítséget kap, például mert a sérült, vagy szociálisan hátrányos helyzetű, azoknak arra kell törekedniük, hogy minél kisebb terhet jelentsenek a társadalom számára, és minél több mindent tudjanak a saját lehetőségeik, erejük szerint megoldani.”

Zsúfolt intézetek helyett társadalmi integráció

A Jobb velünk a világ! koncert egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek számára kialakított lakóotthonok fontosságára. A fogyatékos emberek ma Magyarországon elsősorban még mindig zsúfolt tömegintézményekben élnek, a társadalomtól elzártan, sokszor városoktól távol, külterületeken lévő elavult, régi épületekben.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) 2008-as adatai szerint 16 ezer fogyatékos ember, és 8 ezer pszichiátriai beteg él bentlakásos intézményben. Egy intézményben átlagosan 130 ember lakik együtt, de van olyan pszichiátriai intézet is, ahol több mint 700-an élnek. A fogyatékos emberek közül 2008-ban kevesebb mint 1400-an, a pszichiátriai betegek közül pedig csak 310-en éltek lakóotthonban, vagyis olyan épületben, ahol legfeljebb egy tucatnyian laknak.

A cél az lenne, hogy az intézeti lakókat a társadalomba integrált kisközösségekbe helyezzék el. Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány vezetője elmondta: hazánkban a fogyatékos emberek számát és az igényeket tekintve legalább 2700 lakóotthon építésére volna szükség.

„A Kézenfogva Alapítvány Fészek programja 1997 és 2002 között 36 civil szervezeten keresztül 50 lakóotthon kialakítását segítette több mint 500 fogyatékos ember részére” – mondta Pordán Ákos. „A program eredményeképpen elismerték hazánkban a lakóotthoni kategóriát, illetve a szükséges szakmai programokat is kidolgoztuk. Sajnos a lakóotthonok terjedése 2004 óta nagyon lelassult, így nagy örömmel veszünk részt a rendezvény megvalósításában, a lakóotthon szakmai munkájának és módszertanának kialakításában, mint szakmai partner. Reméljük, hogy a továbbiakban egyfajta mintát is mutatunk azoknak, akik lakóotthont fognak építeni.”

A kirekesztés megszűntetéséért

A fogyatékos emberek kirekesztésének felszámolását szolgálja, ha a lakóintézményeiket nem zárják el a társadalomtól, nem helyezik ki a városokon kívülre. Többek között ezért döntött úgy a III. kerület önkormányzata, hogy egy óbudai telek átadásával segítik a projekt létrejöttét.

„Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata sok éve a legszélesebb és legjobb szociális rendszert biztosítja országosan” – mondta Bús Balázs polgármester. „Több éve elkészítettük a Fogyatékosügyi Programunkat, melyben célul tűztük ki egy átmeneti otthon megalapítását. Az átmeneti otthon működtetését egy bentlakásos intézmény tudja kiegészíteni, ezáltal válhat teljessé a kerület szociális ellátása. Ezért örömmel csatlakoztunk a Jobb velünk a világ! programjához, mellyel mindez most megvalósulhat. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a jövőben megépülő házhoz telket biztosít. Úgy gondoljuk, hogy nagy szüksége van a társadalomnak az ilyenfajta példamutatásra. A szociális érzékenységéről híres III. kerület mindig támogatja az ilyen kezdeményezéseket. Külön öröm számunkra, hogy a fenntartható fejlődés jegyében egy passzív ház épülhet meg a kerületünkben.”

Önfenntartás a cél

Az Óbudán épülő új lakóotthonba a tervek szerint 10 apartman épülne közel 350 négyzetméteren. Az apartmanok egy-két ágyasok lesznek, külön fürdőszobával és előtérrel, az épületben pedig közös nappali és konyha szolgálja a bentlakók kényelmét.

„A környezettudatos épület csökkenti a társadalomra rótt költségeket, egyben csökkenti az ökológiai lábnyomunkat” – emelte ki Papp Szabolcs. A szóvivő szerint a lakóotthonban minden bentlakó tevékenyen részt fog venni az intézmény fenntartásában, megtalálva azt a feladatot, amelyben önmaga is kiteljesedhet.

A passzívház lakóotthon átadására 2012-ben kerülhet sor, és a jelenlegi elgondolás szerint 8-10 fő részére jelenthet állandó lakhatási megoldást, 4 fő számára pedig krízishelyzetben tud segítséget nyújtani a lakóotthon átmeneti része. A férőhelyek iránt már most óriási az érdeklődés. „A fogyatékossággal érintett családok 40%-ában lenne igény a sérült családtag bentlakásos elhelyezésére” – mondta Bódis Alexandra, aki maga is érintett szülő. Bódis Alexandra szerint a legtöbbször az idősödő szülők szeretnék biztonságban tudni gyermeküket, illetve a nagykorúvá vált fogyatékos emberekben magukban is kialakul az igény arra, hogy amennyire lehetséges önállóvá váljanak.

A passzívház létrehozásában szakmai segítséget nyújt a Magyar Passzívház Szövetség. „Szeretnénk a Szövetség tudását és tapasztalatát e nemes cél szolgálatába állítani” – emelte ki Dudás Bence, a szövetség ügyvezetője. „Úgy gondoljuk, hogy a passzívházak által nyújtott magasabb lakókonfort elősegíti majd a rászoruló emberek jobb közérzetét, és a mindennapjaik egészségesebb eltöltését. Az alacsony energiafogyasztás által pedig alacsonyabb fenntartási költségeket kell majd a bentlakóknak állniuk.”

12 ezer embert várnak az Arénába

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jobb velünk a világ! koncerten a fogyatékosok emberekből álló Nemadomfel Együttes zenei ünnepre hívja a segíteni akarókat a Papp László Sportarénába. Különlegessége az idei rendezvénynek az is, hogy a fellépő zenekarok – Quimby, Csík Zenekar, Kiscsillag – még sosem játszottak a Sportaréna színpadán. November 21-én fogyatékosok embereknek és épeknek is szóló táncház, illetve egy építészeti vásár is várja a látogatókat, ahol megismerkedhetnek a passzívházak előnyeivel is.

A rendezvény védnökei Sólyom László és felesége, Mádl Ferenc és felesége, Göncz Árpád és felesége, illetve fővédnökként a szervezők felkérték a most hivatalba lépő köztársasági elnököt, Schmitt Pált és feleségét.

Két sikeres projekttel és 17 millióval már bizonyítottak

Az elmúlt két évben szervezett Jobb velünk a világ! rendezvények az eredménye összesen mintegy 17 millió forint adomány, közel 15 ezer ember a budapesti Papp László Sportarénában, megszámlálhatatlanul sok önkéntes és két sikeresen megvalósuló program. S, hogy nem volt hiábavaló a gyűjtés, azt mutatja, hogy a felújítást követően már 48 fiatal költözött be abba a csíksomlyói árvaházba, amelyet a Jobb velünk a világ! 2008 című koncert bevételéből újított fel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Szeptember elején várhatóan 120 fiatal lakik majd itt. Az elmúlt hónapban pedig elindult a roma gyerekek számára a „Nemadomfel Ház” Szendrőládon, amelyben családi napközi működik.

„A korábbi rendezvényeken bebizonyítottuk, koncertnek nem a pénzgyűjtés az egyetlen és legfontosabb célja”- mondta Papp Szabolcs. „Ma Magyarországon nehezen valósul meg a «Semmit rólunk nélkülünk>> elv. Ezért mi a hátrányos helyzetű, elsősorban fogyatékos emberként élő barátainkkal együtt szervezzük az eseményt. Mindannyiunk lehetősége és kiváltsága, hogy úgy éljünk: hitelesen mondhatjuk – Jobb velünk a világ!”

Forrás: www.tozsdeforum.hu