Egyéb

Sérült gyermekek napja az Állatkertben

Sérült gyermekek napja az Állatkertben

2010. 09. 13.

Hétfőn rendezték meg a Sérült gyermekek napját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és az Állatkert közös rendezvényét minden évben szeptemberben tartják meg 1992 óta. Az idei tehát már a tizenkilencedik alkalom volt. A rendezvény célja, hogy egy egész napos, különleges élményt szerezzenek a fogyatékossággal élő embereknek, köztük is elsősorban a gyermekeknek és a fiataloknak.

Az esemény ünnepélyes megnyitójára fél tizenegykor került sor: a résztvevőket Schmittné Makray Katalin, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke és Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője köszöntötte. A nap folyamán a fogyatékossággal élő emberek és kísérőik számára a díjmentes belépésen túl számos esemény és látnivaló várta az érdeklődőket. Volt tombola, állatbemutató, játékos programok és más események is. A rendezvény központi színpadának fellépői között volt Sárközi Anita és Peller Károly, de jeltánc bemutatóra és több olyan előadásra is sor került, amelynek keretében fogyatékossággal élő emberek léptek fel saját produkciójukkal.

Bár a résztvevők pontos számát még nem összesítették, de az előzetes becslések szerint hatezernél is többen vettek részt a rendezvényen. Ez lényegesen több, mint az elmúlt években: tavaly például négyezer fő körül alakult a résztvevők száma. A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszú időre visszavezethető hagyományai vannak a társadalmi felelősségvállalásnak. A Sérült gyermekek napja mellett nyaranta krónikusan beteg gyermekek számára rendeznek különleges esti programot. A rendezvényeken kívül az év valamennyi napján jelentős kedvezményt kínálnak a fogyatékossággal élő embereknek, akik jelképes jeggyel kereshetik fel a városligeti intézményt. Emellett az elmúlt években megtörtént a létesítmények akadálymentesítése, amely megkönnyíti a kerekesszékkel közlekedők mozgását a kert területén belül. A vakok és gyengénlátók részére az Állatkert több pontján olyan kitapintható kisplasztikákat is elhelyeztek, amelyekhez Braille-feliratos magyarázó szöveg tartozik – számol be a rendezvényről Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: www.hg.hu