Jelnyelv

SignON - Jelnyelvi tolmács avatárok a láthatáron

SignON – Jelnyelvi tolmács avatárok a láthatáron

2022. 09. 28.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője volt a házigazdája a mai napon az Európai Parlamentben tartott konferenciának, amely a virtuális jelnyelvi tolmácsolásra létrehozott SignON alkalmazást mutatta be. Kósa Ádám kiemelte: a kutatás-fejlesztés az alapja a segítő technológiák megteremtésének. Hangsúlyozta: a cél egy olyan jövő kialakítása, ahol a siketek jelnyelve a nemzeti kultúra része és ahol a nagyothallókat segítik az aktív társadalmi részvételben, ezért a technológiát is e cél szolgálatába kell állítani.  

A Siketek Világszövetsége (WFD) szerint több mint 70 millió ember siket, akik nagy része jelnyelven kommunikál. A jelnyelvi tolmácsok elérhetősége limitált és munkájuk drága, ezért sajnos nem mindig veszik igénybe szolgáltatásaikat. Erre kínál megoldást a SignON virtuális jelnyelvi tolmácsa, amely mobil eszközökön, „avatárok” (vagyis valós személyek webes reprezentációja) segítségével tesz elérhetővé automatikus fordítást a jelnyelv és a beszéd között, megkönnyítve ezzel a siket, nagyothalló és halló személyek közötti kommunikációt.

A konferencián a résztvevők megvitatták, hogy miként lehet a siket közösségeket a SignON fejlesztésébe jobban bevonni és milyen hatással jár az avatárok használata a személyes tolmácsolásra. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az avatárok a jövőben sem lépnek majd a jelnyelvi tolmácsok helyébe, azonban alkalmazásuknak lehet helye, amennyiben a siket felhasználók elvárásait és kifejezett kívánságait figyelembe veszik a lehetséges felhasználási esetekkel kapcsolatban.

Kósa Ádám hangsúlyozta, hogy jövőképünk egy olyan világ, ahol a siketek jelnyelve a nemzeti kultúra része, és ahol a nagyothallókat segítik az aktív társadalmi részvételben és ennek egyik, de nem kizárólagos útja a segítő technológiák alkalmazása. Kósa elmondta, hogy régóta szívügye a kutatás-fejlesztés, ezért örül annak, hogy az Európai Bizottság finanszírozza a SignON projektet, amely remek összegyúrása a jelnyelv, a feliratozás, az információs és kommunikációs segítő technológiák, valamint a gépi tanulás kutatásának. Kósa úgy véli, hogy még akkor is, ha esetleg nem a SignON lesz a jó irány a jövőben, mindenképpen nagyon fontos a részletes kutatás ahhoz, hogy megismerjük az igényeket és a lehetőségeket.

Háttér: A SignOn projekt egyedülálló módon gyúrja egybe a jelnyelv és a beszédfelismerés, valamint az automatikus fordítás és a 3D-s virtuális karakterek világát és kínál okoseszközökön elérhető valós idejű jelnyelvi tolmácsolást. A teljes SignON projekt EU támogatásból valósulhat meg 5.616.718 euró összegben. https://cordis.europa.eu/project/id/101017255

A projekt honlapja: https://signon-project.eu/