Egyéb

Siket énekesnő varázsolja el a világot

Siket énekesnő varázsolja el a világot

2010. 06. 14.

„Énekesi pályára készültem az egyetemen és az első hónapban észrevettem, hogy egyre nehezebben hallom a tanáraimat” – mondta Harvey.

A folyamatos fülgyulladások és műtétek ellenére, senki sem gondolta volna, hogy bekövetkezik a tragédia. „Egy év alatt lassan elvesztettem a hallásom” – mesélte a lány, aki az eset miatt depresszióba esett és két hétig el sem hagyta kollégiumi szobáját.

Az idegi sérülés miatt bekövetkezett hallásvesztés Harvey-t tanulmányai megszakítására és a pálya elhagyására késztette. Mindaddig, míg otthon rögzített egy dalt barátja számára.
„Az édesapám meghallgatta a felvételt és azt mondta, igen, ez az!” – mesélte Harvey.

A lány ekkor fordult középiskolai énektanárához, Cynthia Vaughn-hoz. „Írtam neki, hogy megkérdezzem, játhatok-e még énekórára. Lehet, hogy őrültnek gondolt” – mesélte.

Vaughn meghívta Harvey-t a stúdiójába. „Emlékszem, hogy egy rakás kottával érkezett” – mesélte a tanárnő. Leültek a zongora mellé és Vaughn zongorázni kezdett, Harvey pedig énekelt. Hibátlanul. „Majdnem leestem a székről” – mondta a tanárnő.

Ugyan, már nem hallja a hangokat, Harvey az emlékei és a látottak alapján énekel. „A különböző hangok másképp vibrálnak. A mélyebbek testesebbek, míg a magasabbak bizsergetnek”

„Összességében sokkal jobban énekel, mint némelyik halló énekes” – mondja Vaughn.

Harvey-t kitartása és tehetsége egészen a Fort Collins-i Jay’s Bistro vokalista posztjára juttatta és 22 évesen reméli, hogy tehetsége nem vész el, mert ez meghatározza őt és a világhoz fűződő viszonyát egyaránt.

„Nem vágyom hírnévre, csak reményt szeretnék adni az embereknek” – mondja Harvey, akivel azóta már egy jazz CD-t is felvettek és még 3 CD-t tervez 30. születésnapjáig, hogy egykor leendő gyerekeinek és unokáinak is megmutathassa tehetségét.

Forrás: www.kulturpart.hu