Siket és nagyothalló személyek telefonálhatnak Brüsszelbe

Az Európai Parlament után az Európai Bizottságban is bemutatták az InSign valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amelynek segítségével mindennapi rutinná válhat, hogy halló társaikhoz hasonlóan a siket vagy nagyothalló személyek is telefonon intézhessék ügyeiket az Európai Unió intézményeinél dolgozó munkatársakkal.

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám fideszes és Werner Kuhn német néppárti európai parlamenti képviselő közös kezdeményezésére, az Európai Unió finanszírozásával jött létre. Az alkalmazás online kapcsolja be a jelnyelvi tolmácsot a siket és halló ember közötti telefon- vagy videó hívásokba, illetve feliratozás révén segíti a nagyothalló ember telefonbeszélgetését.
 
Az Európai Bizottság által tartott bemutatón a telefonálók közt volt Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, aki Budapestről hívta Kósa Ádám Brüsszelben lévő munkatársát, hogy időpontot egyeztessen vele. Hogy mi ebben a különös? Mától valóban semmi. Még az sem, hogy a hívó fél siket. Tapolczai ugyanis az InSign alkalmazás segítségével jelnyelven kommunikált tolmácsával, aki a telefonba beszélt a nevében, mégpedig magyarul, mert az InSign rendszer magyar nyelven is működik.
 
A tervek szerint hamarosan minden európai polgár az anyanyelvén használhatja az alkalmazást, ráadásul teljesen ingyen. A tesztidőszakban a szolgáltatás angol, francia, holland és magyar nyelveken érhető el, de a fejlesztés és a jelnyelvi tolmácsok képzése folyamatos.
 
A Bizottságnál azt is élő kapcsolással mutatták be, hogyan segíti az InSign a nagyothalló személyek telefonbeszélgetését valós idejű feliratozással.
 
Mint ismeretes, hazánkban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által uniós forrásokból fejlesztett KONTAKT rendszer az, amely az InSign-hoz hasonlóan forradalmasítja a siket és nagyothalló embertársaink telefonos kommunikációját. A KONTAKT tehát magyar, az InSign pedig európai uniós szinten kapcsolja össze a siket és nagyothalló embereket halló embertársaikkal, így előbbiek társadalmi befogadása mindennapi valósággá válik.
 
Háttér: 1 eurócent. Ennyit kellett az Európai Uniónak minden siket és nagyothalló európai embertársunkra fordítania, hogy életüket a jövőben az InSign valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazással könnyítsék meg. 750 ezer euró. Ennyibe került összesen ez az úttörő rendszer, amelyet 2014. április 9-én próbáltak ki először élesben az Európai Parlamentben, s amely az EU-ban élő 60-80 millió siket és nagyothalló személy számára biztosítja, hogy telefonon is kapcsolatba léphessenek az európai intézményekben dolgozókkal. Az alkalmazás online kapcsolja be a jelnyelvi tolmácsot a siket és halló ember közötti videó hívásokba, illetve feliratozás révén segíti a nagyothalló ember telefonbeszélgetését. Méghozzá ingyenesen.