Egyéb

Sportdiplomáciai siker: Kósa Ádám a nemzetközi siketsport élén

Sportdiplomáciai siker: Kósa Ádám a nemzetközi siketsport élén

2022. 09. 12.

Az elmúlt hétvégén új vezetőséget választott a Siketek Nemzetközi Sportbizottsága (ICSD) közgyűlése. Az elnöki posztra 4 jelölt közül Kósa Ádámot, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnökét, európai parlamenti képviselőt választották meg, elsöprő többséggel.

Az ICSD a világ legrégebben alapított, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és a Speciális Olimpiai Szervezet után a harmadik legnagyobb fogyatékossággal élők sportját irányító nemzetközi szervezet, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elismer.

Kósa Ádámot a tavaly novemberi rendkívüli közgyűlésen elnökségi tagnak választották, a testület fő feladata a 24. Nyári Siketlimpia előkészítése volt. A brazíliai Caxias do Sulban májusban rendezett siketlimpia a magyarok számára hatalmas sikerrel zárult. 4 ezüst és 4 bronzérem mellett minden olyan sportágban pontot szerzett a csapat, amelyben elindultak sportolóink.

A mostani tisztújító közgyűlésen az 58 országból érkezett küldöttek közül már az első fordulóban 37 szavazat érkezett Kósa Ádámra, aki így 2025-ig vezetheti a nemzetközi siketsportot.

A bécsi rendezvényen eldőlt az is, hogy a soron következő nyári Siketlimpia házigazdája Tokió lesz.