Stabil lábakon a magyar államháztartás

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) ma megsemmisítette azt a korábbi döntését, amely a jövő évi magyarországi kohéziós támogatások folyósításának részleges felfüggesztését helyezte kilátásba. Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint a mai döntés igazolja a magyar kormány által az államháztartás konszolidációja érdekében tett erőfeszítéseket. Ennek eredményeként ma már vitán felüli, hogy Magyarország államháztartási hiánya GDP arányosan tartósan 3% alatt lesz, amire az ország Európai Unióba való 2004-es belépése óta nem volt példa. Ennek a rendkívüli eredménynek köszönhetően Magyarország jövőre várhatóan kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól is.

Az Európai Bizottság még május végén kezdeményezte a Magyarország számára járó kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi tanácsi döntés felülvizsgálatát. Az EB jelentésében kimutatta: Magyarország államháztartási hiánya GDP arányosan tartósan 3% alatt lesz, ezért nem indokolt a kohéziós források egy részének korábban javasolt befagyasztása. Az európai uniós pénzügyminiszterek mai, korábbi döntését megsemmisítő határozata is ezen az európai bizottsági állásponton alapszik.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó üdvözölte az Ecofin döntését, mely kapcsán kijelentette: "A magyar kormány és Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tett az elmúlt két évben az államháztartás konszolidálása, a költségvetés stabilizálása és az ország eladósodásának megfékezése érdekében. Ezek az eredmények magukért beszélnek, hiszen 10 éve óta nem volt a magyar GDP arányos költségvetési hiány 3% alatt és csökkenő pályán a magyar államadósság. Ez az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy számos tagállam még csak most kezdett hozzá költségvetése konszolidációjához".

"A költségvetés stabilizációja révén a magyar állam és így a magyar gazdaság is stabil lábakon áll. Ez az eredmény pedig megerősíti a bizalmat a magyar gazdasággal szemben, ami a növekedés alapja. A gyors és határozott kormányzati lépések révén tehát Magyarország e téren komoly előnyre tett szert" – hívta fel a figyelmet Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő.