Egyéb

Súlyos mulasztásban a magyar kormány

Súlyos mulasztásban a magyar kormány

2010. 04. 07.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöki posztját is betöltő Kósa Ádám emlékeztetett: „Magyarország négy éve – a világon másodikként – ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményt, ezért visszalépés lenne, ha elszalasztaná képviseletét a nagy presztízsértékű nemzetközi testületben”. „A sikeres lobbizás érdekében május elejéig van értelme új jelöltet állítani, ez pedig a jelenlegi kormány felelőssége. Szégyenletes lenne, ha kiderülne, hogy egy emberi jogi szerződés ratifikálása csak marketingfogás volt” – figyelmeztetett a politikus.

A független szakértőkből álló Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága (Committee on the Rights of Persons with Disabilities – CRPD) a tagállamokban ellenőrzi az ENSZ egyezmény végrehajtását. A CRPD a nyolcvanadik állam, Franciaország ratifikálását követően idén tizennyolc tagúvá bővül. Tizenkét tagsági hely betöltéséről a harmadik részes állami konferencián döntenek szeptember elején New Yorkban, s emiatt mielőbb meg kell állapodni a jelenlegi magyar képviselő, Könczei György professzor decemberben lejáró mandátumáról is. „A magyar fogyatékkal élők közössége egységes abban, hogy egy civil szakértő lássa el Magyarország képviseletét” – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám.

A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak teljesüléséről idén Magyarország készít jelentést, miközben a civil szervezetek árnyékjelentést nyújtanak majd be. „Hosszú távú következményekkel járhat, ha az országnak nem lesz képviselete ezen a fontos területen. Ez a jelenlegi kormány felelőssége” – figyelmeztetett Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.