Szájer József volt a SZEK vendége

A Szabad Európa Klub múlt heti összejövetelén Szájer Józsefet látta vendégül. Az Európai Néppárt – Európai Demokraták frakció alelnöke a Fidesz-kongresszus előtti délutánon osztotta meg gondolatait a nagy számban megjelent, európai ügyek iránt érdeklődő fiatalokkal.

A politikus – akit idén másodjára választottak a néppárti frakció alelnökévé – előadásában kitért az Európai Unió közvéleményét manapság leginkább foglalkoztató kérdésekre, így szót ejtett az európai alkotmány sorsáról, valamint Törökország esetleges uniós csatlakozásáról. A magyar néppárti delegáció elmúlt években kifejtett tevékenysége kapcsán Szájer József kiemelte, hogy a fideszes EP-képviselők gyakorlatilag minden bizottság munkájában aktívan részt vesznek, jelentősen növelve ezáltal a sikeres magyar érdekérvényesítés esélyeit. A fideszes politikus előadásában bemutatta az Európai Parlamentben történő érdekérvényesítés főbb jellemzőit, amely az eseti jellegű és tartós szövetségek kettősségén alapul. A beszélgetésen szóba került az európai napirend egyre inkább központi témájává váló energiaellátás témaköre, valamint a Magyarország számára szintén kiemelt fontosságú transzatlanti viszonyrendszer kérdése is.

Záró mondataiban a néppárti politikus azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a külpolitika terén nagy szükség van a közösségként is jól működő szakmai műhelyekre. Mint emlékeztetett: a Fidesz is egy összetartó, a közélet kérdései iránt érdeklődő közösségként lépett be a politika világába a rendszerváltás idején.