Egyéb

Szélsőséges időjárás: A legfontosabb az emberélet védelme!

2019. 11. 26.

Az Európai Parlament plenáris ülésén a velencei árvíz kapcsán vitát tartott arról, hogy miként tud az EU hatékony választ adni a szélsőséges időjárási jelenségekre, valamint hogyan lehet megvédeni az európai városi területeket és azok kulturális örökségét. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a vita során az emberélet megóvásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kósa Ádám kiemelte, hogy az épített környezetünk és kulturális örökségünk védelme fontos, de annál is sokkal fontosabb az emberélet megóvása. Kósa példaként említette, hogy a tiranai földrengés vagy a dél-európai szélsőséges időjárás is számos áldozatot követelt a héten.

A képviselő hangsúlyozta: elsődleges feladatként a katasztrófák kockázatát kell mérsékelni. Amikor azonban a baj már elkerülhetetlen, akkor minden embertársunkat azonnal tájékoztatni kell a veszélyhelyzeti teendőkről. A képviselő szerint a legfontosabb kérdés: miként értesülnek a veszélyről az emberek, akadálymentes-e mindenki számára a katasztrófákra figyelmeztető rendszer? Döntő fontosságú az is, hogy a bajba jutottak időben segítséget kapjanak. „De hogyan kér segítséget az, aki siket vagy vak, vagy mozgásában korlátozott?” – tette fel a kérdést a fideszes EP-képviselő.

Kósa úgy véli, hogy a megoldás rendelkezésre áll: a mai modern technológiák, alkalmazások bevezetésével meg tudnánk oldani, hogy a bajba jutottak az EU minden országában akadálymentesen értesüljenek a veszélyhelyzetről és szükség esetén segítséget is tudjanak kérni maguknak vagy embertársaiknak. „Bizonyos vagyok abban, hogy ez rengeteg életet menthetne meg” – zárta hozzászólását Kósa Ádám.

Strasbourg, 2019. november 26.