Egyéb

Színesre hangolva – Tuning in to Diversity 2010

Színesre hangolva – Tuning in to Diversity 2010

2010. 02. 26.

Több mint kétszázan, 14 európai ország kisebbségi civil szervezetei és média-szakértői vettek részt a budapesti Millenáris Parkban megrendezett kétnapos konferencián, amelynek központi témája az volt, hogy hogyan foglalkozik a média a kisebbségek problémáival.

A hagyományos kultúra ápolásában nagy szerepet játszó, kulturális sokszínűséget támogató műsorpolitikájú Duna Televízió, a konferencia egyik magyar médiapartnere két előadással képviseltette magát.

Pozderka Ivett, a Duna TV online promóciós vezetője elmondta: a Nemzet Televíziójának küldetése, hogy a világon szétszóródott, kisebbségben élő magyaroknak hiteles tájékoztatást nyújtson. Átfogó példákkal mutatta be, hogy a képernyő tartalmát milyen módszerekkel lehet a newmedia területén kamatoztatni, ezzel kiterjesztve a migránsokról és kisebbségekről szóló híreket, témákat. „A Duna Televízióban nemcsak a speciális, kisebbségekről szóló műsorainkban számolunk be a kisebbségeket érintő témakörökről, hanem a hír-, közéleti és kulturális műsorok is foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel” –mondta. Olyan módszereket láthatott a közönség, amelyek segítséget nyújtanak a társadalom szélesebb rétegeinek eléréséhez. A 2007 őszén bevezetett angol feliratozás például lehetővé tette, hogy a külhoni magyarok minden generációja kapcsolatot tartson a hazai kultúrával, és közelebb hozza más népek számára is a magyar kultúrát.

Pozderka Ivett kitért arra is, hogy a Duna Televízió kiemelt figyelmet szentel műsoraiban a fogyatékosság ügyének. A közszolgálati csatorna arra is figyel, hogy a gyakorlatban is támogassa a fogyatékkal élőket, épp ezért 2008 novemberétől vak és látássérült munkatársakat foglalkoztat, akik a televízió élő beszélgetéseit feliratozzák.

Az etnikai, nemzeti kisebbségek támogatása a Duna Televízió a kezdetektől a legfontosabb feladatok közé tartozik. Ennek kapcsán került sor Bársony Kata, a Duna Televízió Mundi Romani sorozatának szerkesztője előadásaira. Bársony Kata az egyik műhelybeszélgetésen a sorozat gyakorlati megvalósításáról, a témával kapcsolatos nehézségekről beszélt, második előadásában pedig bemutatta a Duna Televízió és a Romédia Alapítvány közös, roma nőkről szóló kampányát mutatta be.

A  Mundi Romani stábja a 2009-es Nőnap alkalmából, a Romédia Alapítvánnyal és a magyarországi Amnesty Internationallal közösen, a Duna Televízió támogatásával készített egy televíziós kampányspotot, amelyben  Európa különböző országaiból származó roma nők, emberi jogi aktivisták mesélték el személyes történetüket pár mondatba foglalva. Az Európai roma nő vagyok kampányban szereplő roma nők saját végiggondolt, kidolgozott személyes üzenetein keresztül Európa legnagyobb kisebbségének nőtagjaira, a kettős diszkrimináció elszenvedőire, valamint a romák elfogadására, a roma identitás összetettségének tiszteletére igyekeznek felhívni a figyelmet. A klip nagy sikert aratott: több mint 16 ország vette át televíziós és blog felületeken.

(www.dunatv.hu)