Szklerózis Multiplex a munkahelyen

A Szklerózis Multiplexben (SM) vagy más krónikus megbetegedésben szenvedő emberek - megfelelő támogatás mellett - képesek dolgozni, a munkaadók pedig információt kérhetnek arról, hogyan tudják segíteni munkavállalóikat. A szklerózis multiplex világnapja alkalmából Kósa Ádám fideszes EP-képviselő az Európai Parlamentben tartott konferencián emelte fel szavát e gyógyíthatatlan autoimmun megbetegedéssel élő embertársaink munkahelyi befogadása érdekében.

A konferencia házigazdájaként Kósa rámutatott annak fontosságára, hogy felismerjük, az SM-ben vagy más krónikus megbetegedésben szenvedő emberek – megfelelő támogatás mellett – képesek dolgozni. "Sajnálatos tény azonban, hogy tízből 8 szklerózis multiplex-szel élő abbahagyja a munkát a betegsége megjelenését követő 15 éven belül és ennek fő oka gyakran az, hogy a munkaadók nincsenek tisztában azzal, hogyan segítsék a betegséggel küzdő munkavállalóikat"- mondta Kósa.
 
Ebben lehet a munkaadók segítségére az SM betegek Európai Munkahelyi Paktuma, amely gyakorlati segítséget nyújt a munkáltatóknak abban, hogyan segíthetik hozzá SM-ben szenvedő munkavállalókat a hatékony munkavégzéshez – hangsúlyozta Maggie Alexander, az Európai Szklerózis Multiplex Platform vezérigazgatója, aki bátorította a jelen lévő szervezeteket, hogy csatlakozzanak a paktumhoz.
 
Az SM megjelenése a huszadik és negyvenedik életév között a leggyakoribb, vagyis gyakran éppen akkor alakul ki, amikor a munkavállaló még karrierje kezdetén van – emelte ki Antonella Cardone, Fit for Work EU vezérigazgatója. Ezért is nagyon fontos, hogy a munkaadók tisztában legyenek azzal, hogyan segíthetik e krónikus és gyakran kiszámíthatatlan lefolyású betegséggel élő munkavállalóikat abban, hogy minél hosszabb ideig aktívan dolgozhassanak.
 
A konferencián az Európai Bizottság Munkaügyi Főosztályának vezetője Maria Luisa Cabral arról beszélt, hogy miként tervezi elősegíteni az Európai Unió a fogyatékossággal élő személyek munkához jutását. Dee O' Sullivan, a myhealthapps.net igazgatónője a páciensek szemszögéből osztotta meg tapasztalatait, míg Lori Schneider, a rendezvény nagykövete, az első SM betegséggel élő személy, aki megmászta a Mount Everestet, személyes élményeiről számolt be, amelyek révén világszerte arra bátorítja az SM-től szenvedőket, hogy lépjenek át a betegségük korlátain és valósítsák meg álmaikat.
 
Háttér: A szklerózis multiplex a központi idegrendszer egyelőre nem gyógyítható megbetegedése, amely Európában 700 ezer, hazánkban a becslések szerint 6000-8000 embert érint. Magyarországon, évente 300-500 új esetet diagnosztizálnak. Kósa Ádám idén márciusban azt tudakolta Európai Bizottságtól, hogy mi a Bizottság megelőzésre, kutatásra, valamint a sclerosis multiplex és általában az idegrendszeri betegségek megfelelőbb kezelésére irányuló stratégiája.