Egyéb

Szociális és anyagi bizonytalanságban élnek az európaiak

Szociális és anyagi bizonytalanságban élnek az európaiak

2010. 06. 22.

Minden hatodik európainak nagy nehézséget jelent, hogy kifizesse a rezsiszámláit, háromnegyedük úgy érzi, az elmúlt egy évben nagyobb mértékű lett a szegénység az országukban, a válaszadók 60 százaléka szerint pedig ez az egész EU-ra igaz. Mindez abból az Eurobarometer-felmérésből derült ki, amely a gazdasági válság szociális hatásait vizsgálta.

A leginkább egyébként a görögök (85%), a franciák (83%), a bolgárok (82%), a románok (77%) és az olaszok (75%) vélték úgy, hogy náluk nagyobb lett a szegénység. Miközben a románok és a görögök többsége arra számít, hogy háztartásaik anyagi helyzete tovább fog romlani (minden tíz megkérdezettből hét mondta ezt ezekben az országokban), addig ez az arány másutt jelentős arányban csökkent.

Míg például tavaly ilyenkor a lettek 65 százaléka nyilatkozott borúsan anyagi kilátásairól, addig ma már csak 23 százalékuk vélekedett úgy, hogy rosszabbodni fog financiális helyzetük. Hasonló a tapasztalat Litvániában (ott a tavalyi 58 százalék helyett 32 százalékra olvadt a borúlátók aránya), és Magyarországon is (48 százalék helyett a megkérdezettek 20 százaléka nyilatkozott ebben a szellemben).

Feltűnő ugyanakkor, hogy minden hatodik európai azt mondta, anyagi nehézségekkel küzd, azaz problémát jelent számára a számlák kifizetése, az élelmiszer vagy egyéb napi szükségletű fogyasztási cikk megvásárlása, vagy a hiteltörlesztés. Majdnem minden ötödik európai (18%) nem volt biztos abban, hogy a következő egy évben képes lesz megtartani az állását, a megkérdezettek 49 százaléka szerint pedig ha leépítenék őket, akkor nagy eséllyel nem találnának új munkát fél éven belül.

A válaszadók 73 százaléka úgy gondolta, a válság miatt alacsonyabb nyugdíjra számíthat, vagy pedig később kell nyugdíjba vonulnia, illetve pénzt kell félretennie öreg napjaira. Az európaiak 20 százaléka különösen, 34 százaléka pedig eléggé tart attól, hogy a nyugdíjuk nem lesz majd elég arra, hogy idős korukban tisztességesen megéljenek belőle.

BruxInfo Portál