Egyéb

Szocialisták a fogyatékos emberek ellen

Szocialisták a fogyatékos emberek ellen

2010. 02. 16.

2005 óta folyamatosan csökken azon intézmények normatív támogatása, ahol fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak. 2005-ben még 820.600 forint volt a támogatása ezen bentlakásos intézményekben élőknek, 2010-ben ez az összeg 710.650 forintra csökkent. 30 százalékos csökkentést szenvedtek el azon fogyatékos szervezetek is, akik kiállnak a fogyatékos emberekért, és sokszor vállalnak át állami feladatot – sorolta Soltész Miklós.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a 28.500 forintos öregségi nyugdíjminimum értékét harmadik éve nem emelik a szocialisták, aminek kihatása van az ápolási díjra és fogyatékossági támogatásra is.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője leszögezte: a szocialisták elmúlt nyolc éve csak kudarcként jellemezhető. A fogyatékos emberek ahelyett, hogy támogatást kaptak volna, mindenhol megvonást szenvedtek el.

A megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékos emberek foglalkoztatását támogatni kell. Amíg az általuk előállított termékek nem kapnak támogatást, amíg például a minisztériumok nem az őket foglalkoztató cégektől vásárolnak irodaszereket, addig ezek a cégek tönkremennek, a megváltozott munkaképességű dolgozókat pedig elbocsátják – fejtette ki a kereszténydemokrata képviselő. Soltész Miklós azt is elmondta, ha a Fidesz-KDNP kormányra kerül, a fogyatékkal élőket segítő szervezetek vissza fogják kapni azt a támogatási mértéket, amelyet 2009-ben megkaptak.
 Kósa Ádám aláhúzta: az elmúlt nyolc év csalódást jelentett a fogyatékosoknak. Az akadálymentesítés határidejét folyamatosan elhalasztották. Példaként említette, hogy 2010. december 31-ig kellene akadálymentesíteni a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, ám jól látható, hogy a hátralevő egy év alatt képtelenség bármilyen eredményt elérni ezen a téren.

A fideszes európai parlamenti képviselő a foglalkoztatás kapcsán elmondta, hogy az unióban a fogyatékossággal élő emberek negyven százaléka munkalehetőséghez jut, míg hazánkban ez az arány tíz százalék. Felhívta a figyelmet, hogy a 2010-es költségvetésben 10 milliárd forintot vontak el a foglalkoztatás területéről.

Az elmúlt nyolc évet jól szemlélteti, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályán nem dolgozik fogyatékkal élő személy – jegyezte meg.

(fidesz.hu)