Egyéb

Szülők, akik nem tanulják meg gyermekük nyelvét

Szülők, akik nem tanulják meg gyermekük nyelvét

2010. 09. 28.

Képzeljünk el egy szülőt, aki nem tudja azt mondani a gyerekének, hogy „szépet rajzoltál”, „kész a vacsora” vagy éppen „szeretlek”. Pedig azok a szülők, akik nem tanulják meg a siket gyermekeik által használt jelnyelvet, azok ezekkel a problémákkal szembesülnek minden nap. Egy új felmérés szerint pedig az Egyesült Államokban a siket gyerekek szüleinek csak egy negyede tanulja meg folyékonyan használni a jelnyelvet – írja a Softpedia cikke.

A jelnyelv nem egy egyszerű nyelv. A szakértők állítása szerint az amerikai jelnyelv megtanulása körülbelül olyan nehézségi fokú, mint a japán nyelv megtanulása egy angol anyanyelvű számára. A siket gyerekek szüleinek többsége tanulja a jelnyelvet, de sosem jut el a folyékony használatig. Annak ellenére, hogy senki se szeretné a szülőket hibáztatni, a helyzet mégis katasztrofálisnak mondható.

Számítástechnikai mérnökök most olyan alkalmazásokon dolgoznak, amelyek megkönnyítik a jelnyelv tanulását és használatát. Ez utóbbiak közé tartozik a „SmartSign” nevezetű telefonos alkalmazás, amely a telefonba mondott angol szónak megjeleníti a jelnyelves mutogatását a telefon képernyőjén.

Forrás: www.nyest.hu/hirek/szulok-akik-nem-tanuljak-meg-gyermekuk-nyelvet