Fogyatékosságügy

Tagállami kereteken belül, az egyéni szükségletekhez kell igazítani az ápolást, gondozást

Tagállami kereteken belül, az egyéni szükségletekhez kell igazítani az ápolást, gondozást

2022. 07. 05.

Az Európai Parlament a gondozással kapcsolatos európai fellépésről folytatott vitájában Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: az ápolás-gondozás nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, a tagállamoknak kell kialakítani annak rendszerét, figyelembe véve a megelőző egészségügyi ellátást és a rehabilitációt, továbbá a független életvitel lehetőségének biztosítását.

Kósa Ádám, az EP Foglalkoztatási és Szociális ügyek Bizottságának tagjaként felhívta a figyelmet: „A családi ápolás-gondozásnak meghatározó szerepe van, mert ez biztosítja a legmegfelelőbb környezetet a gondozottak számára, az államnak azonban ehhez minden segítséget meg kell adnia.”

Kósa rámutatott: „Nem mindig lehetséges az otthoni ápolás, ezért az ellátottak szükségleteihez igazodva a józan észre hallgató megközelítésre van szükség az intézményi ellátást illetően.”

A képviselő emlékeztetett: „Tizenkét éve küzdök a fogyatékossággal élőket ellátó nagy létszámú intézmények kiváltásáért. Magyarországon és az EU számos más országában komoly előrelépések történtek. A megfelelő és közösségalapú intézményi ellátás és a családi ápolás-gondozás egymást tökéletesen kiegészítik. Ebbe az irányba kell elmozdulni, nem lehet minden gondozást végző intézményt bezárni.”

Strasbourg, 2022. július 5.