Tisztességes adózással a válság ellen

Az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának mai ülésén nagy többséggel elfogadták Győri Enikő néppárti árnyék-jelentéstevőnek a tisztességes adóztatási gyakorlatról szóló jelentéshez beadott módosító indítványait.

A fideszes európai parlamenti képviselő több újítás bevezetésével mozdítaná elő az adócsalás elleni hatékonyabb fellépést. Győri Enikő olyan ösztönző rendszer kialakítására tett javaslatot, amely szerint, ha az egyik ország adóhatósága egy másik országot megillető adótartozást hajt be, akkor az eljáró ország adóhatósága kellő arányban részesedik a másik ország számára behajtott adóból. Ez a mechanizmus kimozdítaná a holtpontról a jelenleg óriási problémát jelentő határon átnyúló adótartozások befizetését, mivel ezeknek az adótartozásoknak jelenleg csak 5%-át tudják behajtani.

A néppárti politikus szorgalmazta továbbá, hogy a jelenlegi válság idején túl kell lépni az OECD Modellegyezmény keretein és sokkal szigorúbban kell fellépni a nem-együttműködő adóparadicsomokkal szemben, a további késlekedésnek pedig súlyos ára lenne. Győri Enikő szerint mivel az adócsalás nagysága eléri az EU költségvetésének kétszeresét, ezért az automatikus információcserét minden jövedelemtípusra ki kell terjeszteni, a Bizottságnak pedig számszerű indikátorok segítségével ellenőriznie kell a határon átnyúló adótartozások alakulását.