Egyéb

Több támogatás a fogyatékossággal élő embereknek az Európai Szociális Alap jövőbeli forrásainak felhasználásában

Több támogatás a fogyatékossággal élő embereknek az Európai Szociális Alap jövőbeli forrásainak felhasználásában

2011. 06. 28.

Kósa Ádám felhívta a figyelmet: elfogadhatatlan, hogy 2000 és 2006 között csupán 4% volt a fogyatékossággal élő emberek aránya az Európai Szociális Alapból finanszírozott projektekben, sőt ez az arány a jelenlegi ciklusban (2006-2013) további egy százalékkal csökkent. Az Európai Bizottság képviselője, a rendelettervezet kidolgozásáért felelős Jeroen Jutte válaszában megerősítette, hogy ezeken az arányokon változtatni kell és a megjelenő új szabályozásban ezt a tendenciát meg kívánják fordítani.
 
Kósa Ádám néppárti képviselő a vita során kiemelte, hogy Európa idősödő társadalmában nem egyszerűen befektetés a munkahelyek akadálymentesítése, hanem nélkülözhetetlen feltétele is a fenntartható társadalomnak. A fogyatékossággal élő emberek tényleges és valós bevonása mind a tervezés, mind a programozás, mind pedig a monitoring és értékelés során alapvető feltétel a források megfelelő és hatékony felhasználásához, ami összhangban áll a Magyarország által elsők között aláírt, a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény rendelkezéseivel.
 
„Egyértelmű sikernek könyvelhető el, hogy a vita végén az előadók egyöntetűen kiálltak amellett, hogy a társadalmi szervezetek számára egyszerűbbé váljon a források felhasználása” – értékelte a találkozót Kósa Ádám fideszes EP-képviselő.

Háttér: A konferencia előadói között találhattuk még Xavier Verbovent, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságban az Európai Szociális Alapért felelős jelentéstevőt, valamint a legnagyobb európai fogyatékos embereket képviselő szervezet, az Európai Fogyatékosságügyi Fórum elnökét Yannis Vardakastanist is. A konferencia-sorozat szeptember végén folytatódik a Fogyatékosságügyi Munkacsoport keretében, amikor a kohéziós politika kerül górcső alá a fogyatékossággal élő emberek érdekében. Szeptemberben 7-én pedig egy nyilvános közmeghallgatáson Kósa Ádám ismét egyeztetést fog tartani a fogyatékosságügyi civil szervezetek és az európai uniós intézmények vezetőivel a strukturális alapok szabályozását is érintő, a fogyatékos emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló jelentéstervezetének megvitatásáról. A rendezvényre az Európai Bizottság alelnöke, Viviane Reding és Andor László biztosok egyaránt elfogadták a meghívást.
 
Brüsszel, 2011. június 28.
 
További információk:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208