Többéves pénzügyi keretterv – Kezdődjenek a tárgyalások!

Az Európai Bizottság ma előterjesztette a 2013. évi uniós költségvetés módosításának tervezetét, amely elfogadása esetén az Európai Parlament állásfoglalásával összhangban biztosítja a kohéziós politika már futó programjaihoz minimálisan szükséges mintegy 9 milliárd eurót. Az Európai Parlament az év eleje óta követeli ezt a javaslatot, hiszen ez az összeg a már jogszerűen leszerződött és elvégzett fejlesztések támogatásához szükséges. Ez az előterjesztés lehetővé teszi a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv tárgyalásainak megkezdését. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli a mai döntést és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólít fel.

 

Az Európai Bizottság pótköltségvetésének tervezete összesen 11 milliárd euró többletforrást mozgósítana az idei évre, ebből a 9 milliárd eurós kohéziós kereteken kívül mintegy 644 millió euró kutatás-fejlesztésre, 126 millió euró oktatási célra – többek között az Erasmus-programra – és 460 millió euró vidékfejlesztésre kerülne.
 
Az Európai Tanács februári ülésén a tagállamok állam- és kormányfői Magyarország számára rendkívül kedvező megállapodást értek el a 2014-2020-as időszak pénzügyi kerettervéről. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja ennek a pozíciónak a megvédésén, lehetőség szerint további erősítésén dolgozik. A magyar néppárti képviselők ezért sürgetik az érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdését annak érdekében, hogy a felzárkóztatási források és agrártámogatások kifizetése időben megkezdődhessen.
 
Az uniós költségvetési hatóságoknak, a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek egy másik költségvetési módosításról is mielőbb döntenie kell, ez Horvátország csatlakozása miatt szükséges. A pótköltségvetés 655 millió euró kötelezettségvállalást és 374 millió euró kifizetést mozgósít a horvát csatlakozás finanszírozására.  "A magyar néppárti képviselők támogatják a javaslatot, hiszen ez az Európai Unió kötelezettsége Horvátország felé. Ezt a forrást semmilyen formában nem szabad a többéves pénzügyi kerettervről szóló tárgyalások, vagy a már futó programok 2013. évi többletigényei rendezésének foglyává tenni. Mielőbb el kell fogadni a pénzügyi támogatásokat rendező módosítást, az uniós fejlesztési programoknak Horvátországban is be kell indulniuk" – mondta Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő.