Egyéb

Törődés nélkül nincs jövő – Az ENSZ Nemzetközi Családnapja

Törődés nélkül nincs jövő – Az ENSZ Nemzetközi Családnapja

2012. 05. 15.

"A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény családi dimenziója című könyv a COFACE tagszervezeteinek gondozásában készült. A rendezvény célja az egyezmény családi dimenziójának bemutatásán túl azon elkötelezettség bizonyítása, melyet a COFACE tagszervezetei és munkatársai tanúsítanak a fogyatékossággal élő személyek és családjaik iránt" – mondta bevezetőjében Chantal Bruno, a szervezet fogyatékosságügyi munkacsoportjának vezetője.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, az esemény házigazdája beszédében az ENSZ Egyezményben foglaltakat felidézve a család, mint szociális intézmény szerepének fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette: a fogyatékossággal élő gyermekeknek nem csak joguk van családban felnőni, hanem fejlődésükben elengedhetetlenül fontos szerepet játszik mindkét szülő egyenlő mértékű felelősség- és kötelezettségvállalása.

Az adatok és a tendenciák sajnos azt mutatják, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő szülők körében nagyobb arányban fordulnak elő a magukra hagyott, egyedülálló anyák. Az apák és az anyák felelőssége a gyermeknevelésben egyforma, tekintet nélkül a házassági kötelékre vagy annak hiányára. „Minden gyermeknek joga van saját igényének megfelelő törődésre és egyiküknek sem szabad szüleik rossz kapcsolata miatt szenvednie. A mi felelősségünk is felhívni erre a társadalom figyelmét” – mutatott rá Kósa Ádám.

Brüsszel, 2012. május 15.