Egyéb

Új, a közbeszerzésekre is építő európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra van szükség!

Új, a közbeszerzésekre is építő európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra van szükség!

2010. 11. 15.

A dokumentum főbb kiemelt céljai: a hozzáférhetőség, illetve a minél teljesebb körű társadalmi és családi részvétel biztosítása, a foglalkoztatás, oktatás és képzés erősítése, továbbá a fogyatékos emberek elfogadásával kapcsolatos tudatosság szintjének növelése. A jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős európai biztos, Viviane Reding által gondozott európai bizottsági stratégia számos üdvözlendő megállapítást tesz, illetve előremutató lépést tartalmaz. Így többek között a közbeszerzések nagyobb fokú kihasználását a fogyatékos emberek foglalkoztatásában, illetve az akadálymentesítés folyamatának felgyorsítását.

Kósa Ádám szerint fontos üzenetértéke van, hogy a Bizottság tervbe vette egy európai szintű akadálymentesítési intézkedéscsomag kezdeményezését, mely 2012-ben kerülhet bemutatásra. „Nemcsak a középületeket, hanem a munkahelyeket és egyes szolgáltatásokat és termékeket is lehetőség szerint „akadálymentesíteni” kell, mert az idősödő Európában a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása és a szolgáltatásokhoz való hozzáférése központi kihívás lesz” – emelte ki Kósa Ádám, az Európai Parlamentben működő Fogyatékosügyi Munkacsoport elnöke reagálva a dokumentumra.

Magyarország számos, a fogyatékos emberek mindennapjait érintő területen előbbre jár európai partnereinél. Az Országgyűlés egy éve egyhangúan fogadta el Európa egyik legkorszerűbb jelnyelvi és kommunikációs törvényét és több, modellértékű kezdeményezés is született e téren. Több területen azonban évek óta komoly az elmaradás és a hiányosság Magyarországon is, beleértve az uniós források eddigi tervezését és azok megfelelő célú és módú felhasználását is. Ez az elmaradás és mulasztás a pénzügyi-gazdasági válság miatt még kritikusabbá válhat. „Meg kell vizsgálni, hogyan állíthatók az európai források a gazdasági növekedés beindítása mellett a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának elősegítésére. Ez összeurópai érdek” – hangsúlyozta Kósa Ádám.

„Mindent meg kell tenni, hogy az évek óta fennálló, különösen szűkös lehetőségeink ellenére hazánk ismét méltó legyen a 2000-ben, az első Orbán-kormány idején a fogyatékosságügyben elért eredmények miatt az USA-ban odaítélt Roosevelt-díj örökségéhez” – tette hozzá Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.

                              
Háttér:

Kósa Ádám eddig több mint 13 alkalommal fordult közvetlenül az európai intézményekhez a fogyatékos emberekkel kapcsolatos európai politika alakítására irányuló felvetéseivel és kezdeményezéseivel. Témakörei között megtalálható a fogyasztóvédelem; a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezmény hatálya; az állami és a KKV-kra vonatkozó támogatáspolitika; a jelnyelv használata; az akadálymentesesítést célzó közlekedéspolitika (beleértve a akadálymentesen használható járművek, gépkocsik beszerzésének támogatását); az uniós és kohéziós források hatékonyabb és integráltabb felhasználása, illetve a fogyatékos emberek által lakott monstre lakóintézmények átalakítása is.