Egyéb

Új irány a fogyatékosságügyi stratégia végrehajtásában – Elsöprő támogatás Kósa Ádám elképzelései mellett

Új irány a fogyatékosságügyi stratégia végrehajtásában – Elsöprő támogatás Kósa Ádám elképzelései mellett

2011. 06. 16.

A jelentés szervesen kiegészíti az Európai Bizottság 2010 novemberében bemutatott tízéves fogyatékosságügyi stratégiáját. Kiemelendő, hogy a többi képviselő által a dokumentumhoz beadott több mint 220 egyéni módosító javaslat közel kétharmadát sikerült 28 kompromisszumos módosító indítványként megfogalmazni, melyeket a bizottság pártállástól függetlenül egyöntetűen (mintegy 91%-os arányban) támogatott.

A dokumentum konkrét intézkedéseket sürget a fogyatékossággal élő emberek mobilitásának és kommunikációjának megkönnyítése, valamint képzésük és foglalkoztatásuk elősegítése érdekében. A jelentés legfontosabb kézzelfogható eredménye az lehet, hogy az Európai Bizottság által jövőre tervezett európai akadálymentesítési jogszabálycsomagban a jelentésben elfogadott elvárások és szempontok alapján hangsúlyosabban jelenhetnek meg a fogyatékossággal élő emberek igényei és érdekei az Európai Unióban.

Siker, hogy a ma elfogadott jelentés a strukturális alapoknak a fogyatékossággal élő emberek számára történő felhasználására vonatkozóan is megerősítő és előrelépést jelentő igényeket támaszt. Az is kiemelendő, hogy a dokumentumban számos új elvárás fogalmazódik meg az infókommunikációs technológiák fejlesztésétől a közbeszerzésekre vonatkozó szabályozás felülvizsgálatáig. Új, az embert a középpontba helyező szemlélettel nagyobb hangsúlyt kapna továbbá a fogyatékossággal élő gyermekek családjainak támogatása, különös tekintettel a befogadó oktatás erősítésére, valamint a ritka betegségekben szenvedő családtagok helyzetének előmozdítására is.

Háttér:

A jelentés mai elfogadását március óta tartó intenzív tárgyalássorozat előzte meg, melyen többek között számtalan európai és magyar fogyatékosságüggyel foglalkozó civil szervezet, az Európai Bizottság és a soros elnökséget betöltő magyar kormány is részt vett.

Az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan októberben fogja jóváhagyni a dokumentumot. Ezt megelőzően szeptemberben egy általános meghallgatás keretében a néppárti frakció szervezésében Kósa Ádám ismét egyeztetést fog tartani a fogyatékosságügyi civil szervezetek és az európai uniós intézmények vezetőivel.

Brüsszel, 2011. június 16.

További információk:

Kósa Ádám irodája: +32-228-47208