Új korszak az európai közlekedésben

Új korszak kezdődik az európai közlekedésben - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka fideszes képviselő Strasbourgban az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén.

Barsiné Pataky Etelka az Európai Parlament klímaváltozással foglalkozó bizottságának tagjaként, a közlekedés és az energia kibocsátásaival foglalkozó téma előadójaként elmondta: az európai szabályozás és a társadalom változik, de a mobilitás iránti igény megmarad, és azt hiba lenne korlátozni.

A fenntartható közlekedésről szóló parlamenti vitában Barsiné kiemelte: ” A technológiai fejlődés megállíthatatlan. Tudatosan ki kell választanunk a második generációs bio-üzemanyagokat, valamint a hidrogénnel kapcsolatos lehetőségeket.” A közlekedésben vezető szerepet kapnak az intelligens megoldások, amelyek fejlesztését az Unió is erőteljesen támogatja a kutatási keretprogramokkal. Hozzátette, hogy a tagállamok hatékony részvétele elengedhetetlen az új elképzelések sikeréhez. A közlekedés-irányításban a képviselő asszony nagy jövőt jósolt a Galileo európai műholdas navigációs rendszernek, valamint a hatékony egységes légi-irányítást biztosító SESAR rendszernek.
 
Az új megoldások mellett a megfelelő infrastruktúrára kell koncentrálni, enélkül egyszerűen nem beszélhetünk az európai közlekedés megújításáról, tette hozzá Barsiné. Véleménye szerint az infrastruktúra használatáért a használónak, illetve a szennyezőnek kell fizetnie, nem pedig a tulajdonosnak, ami az általános közlekedési adókivetésnél hatékonyabb és fenntarthatóbb finanszírozási módszer lesz a jövőben.

Az új közlekedési „irányelv” fontos eleme végül a közlekedési szokások megváltoztatása, a gazdaságos és környezet-tudatos vezetés, illetve infrastruktúra-használat az állampolgárok részéről, hangsúlyozta a néppárti képviselő.