Egyéb

Új típusú magyar-belga tapasztalatcsere fogyatékosságügyben – Brüsszeli sérült gyerekekkel találkozott Kósa Ádám

Új típusú magyar-belga tapasztalatcsere fogyatékosságügyben – Brüsszeli sérült gyerekekkel találkozott Kósa Ádám

2011. 09. 23.

A brüsszeli székhelyű CREB (Centre de Jour pour Enfants Handicapés non scolarisés) intézet elismertségét mutatja, hogy korábban a belga királyi pár is tett már ott látogatást. Az eseményen részt vett a budapesti Pető Intézet munkatársa, Daróczy Eszter is, aki a megjelenteknek egy rövidfilmben mutatta be a világszerte elismert intézet fejlesztő-segítő, konduktív pedagógia módszerét. Daróczy beszédében kiemelte, hogy a Pető Intézet hagyományai, kidolgozott módszere a magyar szakemberek sok évtizedes munkáján alapulnak.
 
A rendezvényen a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő és az európai uniós intézményeknél dolgozó szülők felkérték Kósa Ádámot egy olyan szülői közösség létrehozásának támogatására, melynek célja a fogyatékossággal élő gyermekek megsegítése. Az Európai Parlament Fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke válaszában kiemelte, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést és ígéretet tett a közösség létrehozásának támogatására.
 
Kósa Ádám a látogatás végén rámutatott: "A társadalomnak meg kell értenie azt a jelenséget, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek jellemzően olyan családokba születnek, ahol a fogyatékosság ismeretlen". "Éppen ezért támogatni kell az olyan kezdeményezéseket, melyek a szülők és a szakemberek közvetlen kapcsolatát, illetve a mindennapi élethelyzetek jobb megismerését, megértését szolgálják" – zárta gondolatait a néppárti politikus.
 
Brüsszel, 2011. szeptember 21.
 
További információk:
Kósa Ádám irodája: +32-228-47208

Háttér: A tapasztalatcsere és kezdeményezés szoros összhangban áll Kósa Ádám fogyatékossággal élők mobilitásáról és társadalmi befogadásáról és az Európai Bizottság tavaly év végén megjelent 10 éves fogyatékosságügyi stratégiájáról szóló jelentéstervezetével, amely októberben kerül a strasbourgi plenáris ülés napirendjére. A dokumentum az alábbi pontokban tér ki mindezekre:
 
80. (…) felszólítja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy biztosítsák jogaikat és tegyenek lépéseket életminőségük javítására, többek között mindennapi életet érintő kérdésekkel kapcsolatos gyakorlati tájékoztatás nyújtásával, beleértve a családi életre hatást gyakorló képességfejlesztő folyamatokkal és szolgáltatásokkal való megismertetésüket is;
 
81. felhívja a Tanácsot és a Bizottságot, hogy fokozzák a ritka betegségekkel kapcsolatos eddigi erőfeszítéseiket és erről rendszeresen számoljanak be, illetve nyújtsanak valós segítséget a szülők, valamint a lakóhelyhez legközelebb eső szakemberek közötti kapcsolatok kialakításában (…)