Új uniós kezdeményezések a foglalkoztatás növeléséért

Szerdán fogadta el az Európai Bizottság az egy közleményből és kilenc munkaprogramból álló nagyszabású ún. foglalkoztatási csomagját, amellyel középtávon az uniós gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést hivatott előmozdítani az uniós jogalkotó testület. "A jelenlegi elszomorító munkanélküliségi statisztikák mellett az Uniónak további konkrét és ambiciózus intézkedésekre van szüksége, egyrészt megfelelő mennyiségű és minőségű munkahely létrehozása érdekében, valamint hogy megküzdhessünk olyan jelentős strukturális kihívásokkal, mint például a népesség elöregedése" - nyilatkozta a csomag kapcsán Őry Csaba EP-képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora. "Mivel azonban az Európai Bizottság a legtöbb esetben nem rendelt forrásokat a tagállamokat ösztönző intézkedésekhez, kétségeink vannak, hogy pont a válság által leginkább sújtott tagállamokban - pl. Görögországban, Olaszországban, Portugáliában - azok vajon megvalósíthatóak lesznek-e ebben a formában" - tette hozzá a fideszes képviselő.

"Egyetértek a Bizottság elnökével abban, hogy az EU még jelentős kiaknázatlan forrásokkal rendelkezik a munkahelyteremtés területén. A zöld gazdaság, az egészségügyi szektor és információ-technológiai iparág együttesen több mint 20 millió új munkahelyet generál majd az elkövetkező években. A tagállamoknak élniük kell ezekkel a lehetőségekkel, mobilizálniuk kell a már rendelkezésre álló forrásokat és új lökést kell adniuk a munkaerőpiacoknak, mindvégig szoros együttműködésben a szociális partnerekkel" – jelentette ki a néppárti koordinátor.

A képviselő szerint jelenleg több mint 4 millió betöltetlen állás van unió-szerte, így a foglalkoztatási csomag méltán szólítja fel a tagállami kormányokat, hogy fektessenek többet a képzésbe, felszámolandó az uniós munkaerőpiacokon megfigyelhető egyenlőtlenséget, amely a munkaerő kereslet és kínálat között fennáll. A néppárti koordinátor arra is felhívta a figyelmet, hogy szükséges a munkahelyi készségek jobb előrejelzése is.

"Hatékony lehetőségeket kell felmutatnunk a fiataloknak, akik el kívánnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Emellett – nem győzöm elégszer hangsúlyozni – fokozni szükséges a munkavállalók mobilitását is, eltávolítva a jogi és gyakorlati akadályokat, pl. a kiegészítő nyugdíjjogosultságok hordozhatóságának megkönnyítésével. Továbbá alapvető fontosságú a bolgár és román munkavállalók szabad mozgására vonatkozó átmeneti korlátozó intézkedések felszámolása is. Jóllehet a fentebb említett intézkedések legtöbbje nemzeti hatáskörbe tartozik, az Európai Parlament néppárti frakciója megerősített együttműködést és monitorozást sürget a foglalkoztatáspolitika területén is, a gazdasági kormányzás végrehajtásával párhuzamosan" – közölte Őry Csaba. "Az uniós döntéshozók és a tagállami kormányok minden bizonnyal még számos eszmecserét folytatnak majd ezen grandiózus foglalkoztatási csomag kapcsán, amelynek Magyarország aktív résztvevője kíván lenni" – tette hozzá a fideszes képviselő.

Az Európai Bizottság április 23-án mutatja majd be hivatalosan a foglalkoztatási csomagot az Európai Parlament foglalkoztatási és szociális bizottságában.